zondag 11 januari 2009

Album tips 2009

Het jaar 2009 is al in volle gang, je mag mensen zelfs officieel al geen gelukkig nieuw jaar meer wensen. Nu was ik dat toch niet van plan, miserabele persoontje dat ik ben, maar het geeft maar aan hoe ver we al zijn in weer een jaar in dit millennium. Het valt ook te zien aan het aantal al gelekte albums die in 2009 zullen uitkomen. Wat te denken van Morrissey, Antony and the Johnsons, en Animal Collective, maar ook relatief jonge honden als White Lies, Sky Larkin, en Howling Bells hebben hun weg op het internet gevonden. Van deze albums een recensie zodra IKRS er officieel zijn grijpgrage handjes op kan krijgen.

Maar nu het muzikale jaar 2009 al weer in gang is, wordt het ook maar eens tijd om te kijken wat er allemaal uit gaat komen. Er zullen weer een heleboel artiesten iets van zich laten horen, en IKRS tipt hier de albums waarvan wij denken dat ze iets goeds gaan opleveren. En we zullen later ook nieuwe artiesten tippen waar je in 2009 goed op moet gaan letten, omdat ze weleens iets moois zouden kunnen creëren.

Eerst gaan we kijken welke albums er allemaal uit zullen komen in 2009 waar wij naar uitkijken! Natuurlijk zitten hier open deuren bij, maar goed, het is maar even ter herinnering.

Antony and the Johnsons- The Crying Light

Antony Hegarty was begin 2008 zeer in het nieuws door zijn vocalen op een aantal tracks van het disco album ‘Hercules and Love Affair’ van de band van dezelfde naam. Later dat jaar, nadat het album live teniet werd gedaan door de live bezetting zonder Antony, kwam de man met een EP van zijn eigen Antony and the Johnsons. Een pareltje. De titel track van die EP, ‘Another World’, zal ook op The Crying Light staan. Maar reken op meer prachtige songs van de aparte man met de engelachtige stem.

Franz Ferdinand- Tonight: Franz Ferdinand


Eigenlijk hebben we het halve album live al gehoord natuurlijk, dus eigenlijk is dit een beetje vals spelen. Franz Ferdinand was sowieso al één van de albums waar IKRS het meest naar uitkeek (dat was het vorig jaar al toen een release toen nog op de agenda stond…), maar nu weten we het zeker. Het vuige ‘Ulysses’, het ondeugende ‘What She Came For’ met rave out aan het einde: live kwam het ene na het andere pareltje uit de hoge hoed. Meer disco, minder pitten, dat wel, maar het is misschien wel moeilijker een goed dansbaar album te maken dan een springbaar album.

Yeah Yeah Yeahs- TBA

Na een rust periode van drie jaar komen de rockende New Yorkers met hun derde album, dat voor zover wij weten nog een titel moet krijgen. Wel staat hij gepland ergens vroeg in 2009, dus vooralsnog nemen we dat maar aan. Eén reden om hiernaar uit te kijken is de EP IsIs, dat in de zomer van 2007 uitkwam. De band ging daarop down and dirty en schudde elk greintje pop wat in het album Show Your Bones zat van zich af. Als de Amerikanen die lijn doorzetten kunnen we wat oorverdovende rock verwachten.

Patrick Wolf- Battle

Patrick Wolf keert terug naar complete indieheid door met bandstocks in zee te gaan, wat zoveel betekent als dat het album geheel zonder studiobazen wordt gemaakt en Wolf zijn eigen gang zal gaan. Een aanpak die de eigenzinnige Wolf misschien wel het beste ligt. In ieder geval wordt het een schizofreen muziekjaar voor Wolf, want hij zal komen met twee albums! Of een dubbelalbum. In ieder geval bestaat één gedeelte uit pre-love, en de andere uit post-love. Oftewel, eentje is gloomy en zonder liefde in Patrick’s leven gemaakt, de ander is upbeat en gemaakt toen Wolf zijn huidige vriend vond. Dus voor zowel fans van het donkere werk als fans van het vrolijkere werk zal er iets te vinden zijn.

Jarvis- TBA

Simpelweg omdat Jarvis, bij ouderdom van Eric Clapton, God is. Waar andere legendes toch enigszins afzakken zijn de teksten van Jarvis onverminderd scherp gebleven, ook op zijn eerste soloalbum dat in 2006 uitkwam. Helaas was daar de muziek aanzienlijk oninteressanter van dan in zijn Pulp jaren. Dit keer heeft hij een album belooft met meer rock erin, dus we zijn benieuwd. Ook zal hij tijdens zijn concerten meer praten, a la een soort theatervoorstelling alleen dan met de nadruk nog steeds op muziek. Verder is over het album nog vrij weinig bekend, maar we hopen natuurlijk gaandeweg het jaar meer informatie te krijgen.

Verder kijken we ook nog uit naar het aankomende album van Lo-Fi-Fnk. Toen IKRS de band interviewde waren ze ongeveer halverwege en waren ze tevreden over wat ze hadden, en het album Boylife was een heerlijk Zweeds synth-pop feestje. Iets harders en meer electro zal komen van de New Yorkse band The Juan MacLean, met op vocalen Nancy Whang van LCD Soundsystem. Ze zitten ook op het label van LCD frontman James Murphy. Ook zal voormalig The Smiths zanger Morrissey met een album komen, en zullen Maximo Park en The Rakes beide met een derde album komen. The Whip is ook bezig met een nieuw, tweede album. Die zal, zo zei zanger Bruce in een interview met ons, meer op de dansvloer gericht zijn. Tevens zullen de Amerikaanse indie darlings The Decemberists Hazards of Love uitbrengen. Als het zo goed is als het vorige album, The Crane Wife, dan zal de band wederom hoge ogen gooien. Of wat te denken van Handsome Furs? Het side project van Wolf Parade’s Dan Boeckner. Er is dus weer veel te luisteren in 2009! En dan zijn er nog de nieuwe artiesten, die komende week aan bod komen hier bij IKRS. Die lijst zal ongetwijfeld wat meer verrassingen herbergen.

Geen opmerkingen: