donderdag 15 januari 2009

Nieuwe bands voor 2009

Ook in 2009 zullen veel nieuwe of relatief nieuwe artiesten hun kunstjes vertonen. Debuutalbums, debuut EPs, debuut MySpace pagina’s: het komt er allemaal weer aan. Hier een lijstje van wat IKRS jonge sterren in opkomst vindt. Dit zijn dus niet bands die het zeker gaan maken in 2009! Sommige zijn nog lang niet zo ver dat ze met major album releases komen. Maar het zijn bands waar IKRS van hoopt veel nieuw materiaal in 2009 te horen en waar wij potentie in zien.

The Invisible
De meeste bands hier genoemd zijn vrij jong, en zij zullen toch jaloers zijn op de werkervaring van de heren in The Invisible. Deze heren hebben namelijk gewerkt met Roisin Murphy, met Hot Chip, met Panda Bear, en ze hebben hun kunsten in nog veel meer bands al getoond. Stiekem hoor je het ook meteen, want de heren kennen hun instrumenten en de muziek zit hierdoor strak in elkaar. Een mix van pop, funk, en jazz, zo kan je een beetje omschrijven hoe het klinkt. En dat alles gepaard met de warme stem van Dave Okumu.

http://www.myspace.com/theinvisiblethree

Post War Years
Nog een band uit Londen, Post War Years maken math rock, alleen dan niet zo dansbaar als Foals. Maar dat is dan ook totaal niet het uitgangspunt van de band. De gelaagde structuur heeft zelfs blazers in zich op sommige nummers! De band zal in maart komen met een nieuwe single, The Whole World On Its Head, met als b-side Flames Like Tinder. Waarschijnlijk zal dit niet het enige materiaal zijn wat de band komend jaar zal uitbrengen, dus stay tuned!

www.myspace.com/thempostwaryears

O Children
Vorig jaar zagen twee “post-punk” bands de weg naar hype en veel pers. Echter, ik vind beide bands (Glasvegas en White Lies) op meerdere fronten tekort schieten. Hoewel ik O Children live nog niet heb gezien is hun live reputatie zeer sterk. Frontman Tobias werd door ik meen Artrocker vergeleken met een mannelijke Grace Jones! De zware bariton wordt tegen een post-punk muur met synth gezet voor een aantal zeer interessante nummers. Check ook het interview dat wij hadden met deze band.

http://www.myspace.com/ochildren

Heloise and the Savoir Faire
We zijn vrij Brits geweest tot nu toe, maar laten we ook even naar het andere continent gaan. Bijvoorbeeld naar electro band Heloise and the Savoir Faire. In de januari mixtape open ik met een nummer van deze band, ‘Mi Piace Molto’. De band zal binnenkort ook de oversteek maken naar Europa, maar niet naar hier. Nederland loopt qua electro een beetje achter blijkbaar. Mocht je daarentegen snel in België zijn…

http://www.myspace.com/heloiseandthesavoirfaire

Your Twenties
Mocht Metronomy niet helemaal je ding zijn, maar je wel fan zijn van Gabriel Patrick (en ja, de kans dat je Gabriel Patrick kent als je Metronomy niet leuk vindt is miniem…), dan kan je uitkijken naar Your Twenties. Vorig jaar bracht deze band, side project dus van Gabriel van Metronomy, een heerlijk catchy nummer uit met ‘Caught Wheel’. Het is meer gitaar based en wat meer straightforward, maar het ligt oh zo heerlijk in het gehoor. Net zoals alle side projects zal deze ook stilliggen zolang Metronomy tourt, en dat doen ze momenteel. Ze zullen voor We Have Band staan in de kleine zaal na de eerste avond Bloc Party in Paradiso.

http://www.myspace.com/yourtwenties

FrYars
Ben Garrett, oftewel FrYars, is één van de artiesten die zijn debuutalbum in 2009 zal uitbrengen. Dit album, Dark Young Hearts geheten, zou zomaar hele hoge ogen kunnen gooien. De nummers van de jonge Brit zitten uitstekend in elkaar. Een lichte electro beat zorgt voor een ietwat dansbaar canvas waarop FrYars zijn donkere verhalen vertelt. Zijn twee EPs waren al geweldig, en hetzelfde geldt voor zijn recent uitgebrachte nummers ‘Visitors’, met background vocals van niemand minder dan Dave Gahan, frontman van Depeche Mode. Net als Patrick Wolf zal hij zijn album uitbrengen via bandstocks. Hij stond afgelopen editie op London Calling waar hij een puntgaaf concert gaf.

http://www.myspace.com/fryars

Fever Ray
De vrouwelijke helft van The Knife gaat solo, en het eerste nummer wat naar boven is gedreven heeft meteen iedereen verstelt doen staan. Dat nummer, ‘If I Had A Heart’, is mysterieus en atmosferisch. Een soort donkere, minimalistische Portishead. Interessant is het zeker wat deze Zweedse ons voorschotelt. Haar album komt uit op 18 maart.

http://www.myspace.com/feverray

We Are The World
Deze band uit Californie zou zomaar veel pers kunnen krijgen. Ten minste, als de eerste nummers een indicatie zijn. Tribal drums gemengd met dansbare ritmes: de dansvloeren zullen blij zijn met dit Amerikaans duo. Zangeres Megan Gold zingt met haar spooky vocalen over de drums heen, wat waarschijnlijk een combinatie van drum machines en daadwerkelijke percussie is. Dit wordt gedaan door Robbie Williamson. Hun live show zou een spektakel moeten zijn, dat weet IKRS niet, maar de tracks an sich klinken goed genoeg voor ons om ze hier neer te zetten.

http://www.myspace.com/wearetheworldthecult

Youves
Voormalig Mirror! Mirror!, totdat die naam absoluut niet via google te vinden bleek en ze maar van naam veranderden. Ten minste, dat denk ik, want ze WAREN niet op google te vinden! Punky, schreeuwerige muziek met lekkere drums. Ik had de band al op één van mijn introductiemixen gezet voor mijn New Yorkse “werkgever” EVB. Om precies te zijn met het nummer ‘Wolfgang Bang’, waarin ze het advies geven to “rubber up, protect yourself from AIDS.” Verstandige jonge (jonge!) mannen.

http://www.myspace.com/youves

We Have Band
Hype, hyper, hypst. Deze band is niet uit de blogosphere weg te slaan. En zelfs niet uit Paradiso, waar de band tweemaal in de kleine zaal zal optreden als een soort van Bloc Party afterparty. Voormalig werknemers van een platenlabel, Thomas, Dede, en Darren begonnen zelf maar een band. Ze maken een soort van catchy disco-punk, met single ‘Oh’ momenteel als speerpunt. En je weet eigenlijk dat het goed zit als de band nu al een remix make-over heeft gehad van andere hipsters als Yo Majesty, Plugs, Micachu, en Andrew Friendly.

http://www.myspace.com/wehaveband

Geen opmerkingen: