vrijdag 31 oktober 2008

Jarvis gaat meer praten tijdens concerten

Jarvis Cocker, voormalig frontman van Pulp, zal meer gaan praten tijdens zijn concerten. Jarvis heeft altijd bekend gestaan om zijn “wit” en zijn scherpe tong en verfrissende brein. Die zal hij tegenwoordig dus niet alleen in de nummers stoppen, maar naast het standaard praatje tussen de nummers door wil Jarvis nu dus ook tijd in gaan ruimen om echt een verhaal af te steken. Hij heeft de BBC vertelt dat hij in concerten meer zijn toevlucht zal zoeken tot het gesproken woord.

Jarvis heeft recentelijk een tour door de UK aangekondigd. In 2009 zal hij met een nieuw en tweede solo album komen. Jarvis heeft al gezegd dat het nieuwe album wat meer als rock zal klinken. Het is natuurlijk altijd interessant wat Jarvis voor nieuws maakt, en ik ben benieuwd hoe hij zijn concerten zal indelen en of er echt een uitgebreid deel van het concert zal worden besteed aan praten. Een soort theatershow, nee toch?

Woody Allen en zijn jazz band in Heineken Music Hall

De vermaarde Amerikaanse regisseur Woody Allen, die furore maakte door onder andere Star Wars van de Oscar af te houden met zijn film Annie Hall, zal in de Heineken Music Hall spelen. Want naast elk jaar een film uitbrengen, wat de oude New Yorker gestaag volhoudt met dit jaar Vicky Cristina Barcelona met Javier Bardem en Penelope Cruz. En dat hij aan het touren is met zijn jazz band betekent ook dat hij klaar is met zijn volgende film, Whatever Works, met Larry David, het brein achter Seinfeld. Allen wordt gezien als één van de beste regisseurs en komedianten aller tijden.

De reden dat ik het nu over films heb is dat het natuurlijk voornamelijk een filmregisseur is. Daarbij speelt hij in zijn vrije tijd zoveel mogelijk klarinet, en zijn voorliefde voor jazz is ook op de soundtrack van zijn films te horen. Wat Allen speelt is ouderwetse New Orleans jazz, waar in Nederland officieel niemand meer naar luistert. Dus is het een travestie dat de goede man in de Heineken Music Hall staat, wat het concert gelijk van alle intimiteit en klasse berooft, en dat voor prijzen tussen de 60 en 74 euro, dus duurder dan een dagkaart North Sea Jazz.

Schandalige prijzen in een totaal verkeerde zaal, ook omdat Woody Allen zijn liefde voor de jazz wil uitdragen, en 90% van de mensen die er zal komen puur zal zijn om Woody Allen te zien en om interessant te doen. Laat de goede man dan een college geven over film en stop hem naderhand in een oude jazz club of een schouwburg. Hou je van New Orleans Jazz, of hou je van jazz en Woody Allen, dan is dit natuurlijk een unieke kans, want de vraag is hoeveel kansen je nog krijgt om de goede man te zien. (Naast het feit dat hij langs Central Parc woont de laatste keer dat ik keek en je gewoon jezelf kan posteren buiten zijn appartement.)

Muziek Nieuws oktober

Muziek Nieuws oktober:
31 okt:
30 okt:
28 okt:
27 okt:
25 okt:
24 okt:
23 okt:
22 okt:
21 okt:
20 okt:
18 okt:
17 okt:
16 okt:
15 okt:
09 okt:
08 okt:
07 okt:
04 okt:
03 okt:
01 okt:

donderdag 30 oktober 2008

The Dears missen het vuur

The Dears bestaat al sinds 1995, maar het was pas in het jaar 2000 dat de band met het debuutalbum End of a Hollywood Bedtime Story kwam. Nu, in 2008, is de band toe aan alweer het vierde album, dat Missiles heet. Deze komt twee jaar na het vorige album, en vijf jaar na de miniklassieker No Cities Left, waarvan de fans hopen dat ze dat kunststukje weer kunnen herhalen. Maar de aanloop naar het vierde album verliep moeizaam. Iedereen stapte uit de band behalve zanger Murray Lightburn en zijn vrouw Natalia Yanchak. Een enkeling vertrok nog op goede voet met Lightburn, de meesten verlieten de band met de nodige problemen. Met iedereen weg en een hele nieuwe supporting cast zijn de vraagtekens groter dan ooit of ze hun tot nu toe magnum opus No Cities Left kunnen evenaren.

Dat de band met problemen uit elkaar ging zie je al meteen op het eerste nummer, ‘Disclaimer’, terug. Ten minste, dat idee krijg je toch sterk als je Lightburn alleen al de openingszin hoort zingen: “See I’ve come back from almost death. And I’ve got to avenge everyone that washed up here in a sea of blood, in an ocean of sweat, maybe tears.” De irritatie zat Lightburn blijkbaar redelijk hoog, getuige ook het tweede nummer. “I’m sick of playing the blues and rebels taking over without a clue.” Welnu, misschien heeft het er niets mee te maken, maar Lightburn wekt toch in ieder geval de indruk not amused te zijn en het idee te hebben dat zijn visie de juiste was. Allicht denkt hij dat, want hij is verder gegaan zonder de rest.

Het album gaat niet alleen maar over het leven en lijden van Lightburn hoor, hoewel dat wel duidelijker doorklinkt dan normaal. Dat is misschien ook wel de zwakte van het album, en hetgeen wat het album terughoudt. Want The Dears zijn op haar best als ze troosten of als ze ten strijde trekken, zoals zo vaak op No Cities Left. Want zingt Lightburn niet op dat album “I shall revenge the death of all the romance”? Of crooned hij niet met steeds meer bite “Our love, don’t mess with our love”? Bij dit album lijkt hij echter te vaak de luisteraar te vergeten. Alsof hij al verslagen is en zich daarbij heeft neergelegd in plaats van ten strijde trekt. Alsof hij troost nodig heeft in plaats van biedt. Kijk ook bijvoorbeeld naar title track 'Missiles', waarin hij zingt: “For I’m a negro just trying to get by on very little.”

Nu zou dit niet zo erg zijn als het niet doorklonk in de muziek zelf, maar dat doet het wel. Ook de muziek klinkt alsof het verslagen is en niet wil vechten. Het is te vaak te terughoudend, en zelfs de momenten waar ze gas geven klinkt het, in vergelijking met eerder werk, nog steeds erg tam. Het mist echte ideeën en blijft daarom in een veilig huisje waar in essentie te weinig gebeurt. Het vuur wat de band had is te vaak afwezig.

Is dit dan een slecht album? Nee, want af en toe vindt The Dears terug waar ze goed in zijn. Terughoudendheid, hoewel over een geheel album gezien vrij saai, kan ook prachtig zijn, wat ‘Berlin Heart’ laat zien. De melancholie komt bij dat nummer wel goed uit de verf. Het nummer ‘Crisis 1&2’ geeft de vertwijfeling en manie wat de band zo goed kan. Yanchak neemt met haar vrouwelijke vocalen het eerste gedeelte van het nummer voor haar rekening, en dan stapt Lightburn in waarin hij eindelijk, en eigenlijk voor de eerste en laatste keer, de manie in zijn stem brengt. “And I’m dying to know how much you care,” vraagt hij vol vertwijfeling en met echte passie.

In ‘Meltdown in A Major’ horen we een geweldig staaltje outsider romantiek. “People say you’re wrong, but I know you’re on to something,” fluistert Lightburn ons troostend toe. Op het acht minuten durende ‘Lights Off’ komt Lightburn niet in slaap en overdenkt hij teveel, wat overgaat in een blues solo you’ll probably either love or hate. Ik persoonlijk vind het, net als de smooth blazers op het eerste nummer, iets anders en ben aangenaam verrast daardoor. Daarentegen, mensen die minder liefhebber zijn van jazz en blues kunnen het teveel van het goede vinden.

The Dears bewijst bij tijd en wijlen dat Lightburn en Yanchak het gevoel nog steeds in de vingers hebben. Op de beste momenten kan het album je echt raken. Maar die momenten zijn op dit album te schaars, en er zitten teveel momenten in die weinig enerverend zijn en die te weinig bieden. Ondanks dat is het wel zeer luisterbaar, en maakt de band een album dat nog boven het gemiddelde zit. Of in ieder geval vaak op het gemiddelde, en door die momenten waar het album je echt kan raken boven het gemiddelde. Maar een plaat van The Dears hoort mee te dingen voor beste album van het jaar en je mee te slepen van begin tot einde om dan met een paar goed gemikte pijlen je recht in je hart te raken. Dat deed No Cities Left wel, maar het vierde album zit daar toch te ver vandaan.

70/100

Interview met Los Campesinos! (September Issue)

De band hoeft al geen introductie meer. Zeven jonge mensen uit Wales die vrolijke, eigenwijze pop maken. Los Campesinos! Heeft zich als een fenomeen ontwikkeld. Na twee festival bezoekjes en een stand alone gig in de Paradiso bovenzaal werd het hoog tijd om met gitarist Tom Campesinos! een goed gesprek te houden. Daarbij staan ze met Lovvers en Sky Larkin (een interview daarmee staat in de november issue van het blad) op 11 november in de Melkweg. A must see voor 12 euro, een garantie voor een feestje.

(het interview stond in ons september issue)

IKRS: Hallo Tom, hoop dat alles goed gaat?

TOM: Hallo! Het gaat met mij heel goed, dank je.

IKRS: Ik heb gelezen dat de band begon met oefenen in Ollie’s (de drummer) slaapkamer. Jullie passen nauwelijks op het podium! Hoe verliepen die oefensessies?

TOM: Dat is waar. Het was best wel krap, maar er was altijd wel een plekje waar we onszelf in konden duwen. De amps stonden op kisten of op laatjes, en een paar van ons zaten op het bed. We hadden niet echt microfoons of een PA, dus het was toen eigenlijk gewoon een luidruchtig rommeltje van mensen die over elkaar heen aan het spelen waren. Er is muzikaal gezien niet echt veel veranderd sindsdien. Uiteindelijk werd een Franse studente die naast Ollie woonde zo ziek van al het geluid dat we Ollie’s slaapkamer moesten verlaten en toen zijn we de plaatselijke “community centre” gaan gebruiken als oefenruimte. Daar hebben we ook onze eerste demo’s opgenomen. Het café daar maakt hele lekkere sandwiches.

IKRS: Jullie hebben recentelijk een tour gedaan door de US. Wat is het grootste verschil tussen het Amerikaanse en het Europese publiek?

TOM: Hmmm, dat is moeilijk te zeggen. De gigs die wij doen variëren best wel waar we ook gaan, hoewel ze wel meestal erg positief zijn. Maar ik denk dat soms in de UK het voelt alsof het publiek wat meer gereserveerd is in wat ik denk een poging om “cool” te doen, misschien, hoewel dat eigenlijk ook weer per plek anders is in Engeland. We hebben trouwens een paar hele goede shows in Amerika gehad, en de mensen die daar warenleken er ook echt te willen zijn, terwijl soms in de UK het een beetje voelt alsof de mensen die gekomen zijn het als een sociaal uitje zien, in plaats van dat ze ook echt iets om de muziek geven in een mate waar we op hopen. Eigenlijk is het op het continent meer als in de US: de twee gigs die we hebben gedaan in Paradiso waren geweldig, en dat komt door het publiek; het leek gewoon alsof de mensen daar er echt wilden zijn en gewoon een leuke tijd wilden hebben.

IKRS: Wat is het raarste of grappigste wat er tijdens de tour door Amerika jullie is overkomen?

TOM: Eigenlijk hou ik niet van dit soort vragen, want tenzij ik iets verzin verklap ik alleen maar wat voor saaie band we eigenlijk zijn. Maar over het algemeen gebeuren er dingen op het moment dat de tour voorbij is en we richting huis reizen. Na ons laatste optreden, we waren van Seattle naar L.A. aan het rijden, en één van de ramen van onze grote, glimmende viel bus er spontaan uit! Dat was best surreal om opeens een heel raam te zien verdwijnen. Ik denk dat er in L.A. ook wel een paar sappige dingen aan de gang waren, want daar was op dat moment de Gay Pride. Ik ben er zelf geen getuige van geweest, maar blijkbaar hebben een paar uit de band uitzicht gehad op een pijpbeurt en plein public welke plaats vond naast hun hotel. Verdwijnende ramen en orale seks in de openlucht is alles wat we qua opwinding aankunnen.

IKRS: Kan je ons wat vertellen over wat de jongens en meisjes van Los Campesinos! in de tourbus uitvoeren?

TOM: Hoewel het moeilijk is niet uit te glijden over al het vloeibare dat uit al die in de bus verzamelde groupies komt, wederom is het antwoord best saai. Gareth snurkt soms, en Neil en Ellen willen het nog wel eens laat maken. Maar ik slaap met oordopjes, dus ik ben immuun voor alle sulligheidjes die plaatsvinden. Behalve voor alle opgewonden groupies, uiteraard.

IKRS: Je hebt weleens gezegd ‘Ceremony’ van New Order te bewonderen omdat het nummer bestaat uit een simpel riffje waar ze constant variaties op spelen. Begin jij ook aan een nieuw nummer met die mind set, een simpel, catchy, riff?

TOM: Niet altijd, maar, ja, sommige van mijn favoriete nummers zijn verbazingwekkend (voor mij!) simpel. Ik vind LCD Soundsystem’s ‘All My Friends’ ook erg goed, wat eigenlijk gewoon twee akkoorden is de hele weg door. Maar dan is er een complexiteit in hoe het nummer zorgvuldig wordt opgebouwd, en hetzelfde geldt voor ‘Ceremony’. Ik ben nog maar een paar jaar bezig met het schrijven van nummers en hoe meer ik leer, hoe meer ik het gevoel krijg dat een nummer complex zou moeten worden. Dus ik denk dat zulk soort nummers, en nog veel meer van mijn favoriete nummers, mij eraan herinneren dat complexer niet altijd beter betekent. Neem bijvoorbeeld de hele back catalogue van Pavement. Maar dan zijn er bands zoals Deerhoof die fladderen tussen allerlei time signatures en keys, en het kan dan best chaotisch en complex worden, maar het blijft heel fijn om naar te luisteren. Dus ik weet het eigenlijk niet echt. Als ik schrijf dan probeer ik al die elementen in een nummer te verwerken. Als alles steeds maar weer simpel en rechtdoorzee is, dan zou het voor ons saai zijn om te spelen en voor de rest saai zijn om te luisteren, dus het gaat meer om een instinct over wat ‘goed’ klinkt- of dat nu iets complex of simpel is, harmonieus of niet, of een combinatie van al die dingen- in mijn oren meer dan dat je één regel moet volgen.

IKRS: Jullie hebben ook zelf een fanzine uitgebracht. Hoe hebben jullie dat gemaakt, en zijn fanzines iets waarmee je opgroeit in Brittannië?

TOM: Het meeste werk voor de ‘zine is door Gareth gedaan. Hij heeft een goed aantal uurtjes in het kantoor van ons management bij het fotokopieerapparaat gezeten om het op de old-school, lo-fi manier te doen. Het is iets waar hij echt om geeft, wat stamt uit zijn fixatie met indie bands uit de jaren Negentig, omdat het niet echt iets is waarmee we zijn opgegroeid; het is iets net voor onze tijd zou ik zeggen. Maar hij heeft het vaak over het groepsaspect van muziek, en de sociale en culturele elementen die voortkomen uit het in een band zitten, en dat is iets wat hij zeer bewondert in zijn favoriete bands; hoe alles van gewoon de nummers groeide naar iets waardoor het voor de mensen veel meer werd dan dat.

IKRS: Als we een gerucht zouden verspreiden over de band, wat zou je willen dat het was?

TOM: Behalve het voor de hand liggende, wat sowieso heel erg misleidend zou zijn trouwens, kan je mensen wel vertellen dat Ollie een strafblad heeft voor het meedoen aan een sport die “lamping” heet, waar elke deelnemer over een veld in Somerset loopt met een tafellamp, en de eerst persoon die zijn lamp op een konijn weet te slaan, die wint. Dit is trouwens niet geheel buiten de waarheid.

IKRS: Ik heb gelezen dat je afstudeerscriptie ging over het boek “Extremely Loud & Incredibly Close” van Jonathan Safran Foer (ook auteur van het vermaarde “Everything is Illuminated”). Als student Engelse literatuur moet ik natuurlijk vragen waar je dissertatie over ging.

TOM: Ik ben de exacte titel eigenlijk vergeten, maar in het kort heb ik onderzocht of, sinds een ‘event’ zo schokkend als 9/11 kan plaatsvinden, realisme als genre bewapend is om zo’n ‘event’ adequaat te behandelen en of er ‘events’ zijn die in feite boven de grens liggen dan die voor het woord te behandelen zijn. Ik gebruikte Safran Foer’s boek als een voorbeeld van een tekst na 9/11 die probeert nieuwe wegen te vinden die verder gaan dan het realisme en de grenzen van de taal, om op die manier de wereld neer te zetten en ermee om te gaan. Bijvoorbeeld hoe hij lege pagina’s en overlappingen gebruikt, onleesbare woorden op een bladzijde als poging om het onbeschrijfbare uit te beelden, of om te wijzen naar het onbeschrijfbare. Het ondenkbare. Het was eigenlijk een verzameling van postmodernistische “gubbins”.

Maar ik hou van het boek, en hij is nog steeds mijn favoriete schrijver. Elke keer als ik het boek lees dan moet ik huilen. Safran Foer lijkt zeer goed aan te voelen wat wij als mensen niet zeggen of niet kunnen zeggen, en ik hou ervan hoe hij worstelt met de limieten van de taal. Het is zeer aangrijpend. Zijn “Unabridged Pocketbook of Lightning” somt eigenlijk perfect op waarom ik zo van zijn werk hou.

IKRS: Als ik quotes moet zoeken voor mijn verslagen dan eindigt het altijd met ik die het boek verkracht met vouwtjes en penstrepen. Nog tips voor aankomende studenten?

TOM: Uhm, ik zou zeggen dat het verkrachten van je boek waarschijnlijk vermeden moet worden: het enige wat je achterlaat is een puinhoop en je krijgt er waarschijnlijk niets nuttigs voor terug. Ik ondervond dat de enige manier om het te laten werken was om compleet over-the-top te gaan in het zoeken van quotaties, en om gewoon alles van enige waarde te highlighten. Als je weet wat je gaat schrijven dan is het makkelijker om quotes te zoeken die je punt kracht bijzetten. Normaal heb je er maar een paar nodig, hoewel ik er altijd veel te veel gebruikte. Ik zou zeggen dat meestal het gebruiken van één van de eerste zinnen van een tekst een goede start is, omdat die vaak het belangrijkst zijn. Ik zou ook adviseren vooral geen tips aan te nemen van iemand in een band. Wij zijn zeer onbetrouwbaar.

IKRS: Ik heb het gevoel dat jullie liever in een kleine venue spelen dan in een uitverkocht Brixton Academy (vergelijkbaar enigszins met de HMH, alleen dan nog wel sfeervol en wat kleiner) met een publiek waarvan je het gevoel hebt dat 75% de muziek niet snapt, begrijp je wat ik bedoel? Of is het hoe meer mensen hoe meer vreugd?

TOM: Ik denk dat het niet zozeer gaat om het aantal mensen dat aanwezig is, maar of die mensen ook echt aanwezig willen zijn. We hebben enkele zeer betoverende ervaringen gehad voor zowel een klein als groot publiek. Maar ik denk dat het wel vaker bij een klein publiek is gebeurd omdat we vaker voor een klein publiek hebben gespeeld. Het is ook moeilijker om bij een groter publiek de juiste sfeer te creëren, daarentegen als er honderd mensen in een café gepropt staan die je allemaal super graag willen zien, dan is er een explosie van energie die moeilijk ergens anders te krijgen is.

IKRS: Zijn jullie al begonnen met nieuwe nummers maken, en wanneer hoop je met die nieuwe nummers aan de slag te gaan?

TOM: Huzzah! We hebben al tien nieuwe nummers klaar om uit te geven in oktober waar we zeer enthousiast over zijn, nu je het vraagt. Ik heb zoveel mogelijk proberen te schrijven in elk beetje vrije tijd dat we hadden sinds januari, en we wilden een EP uitbrengen, maar toen besloten we dat, aangezien we tien nummers hebben die we echt hoog hebben zitten, we gewoon een “proper” album uit gaan brengen. Dat album hebben we opgenomen in Seattle, en we hebben het mixen een paar weken terug (mid-juli- Stef) afgerond. Het is raar, het is niet echt een album, maar het heeft wel de lengte van een album, maar het is eigenlijk geschreven met in het achterhoofd dat het een EP tussen twee albums in zou worden. Dat snijdt niet echt hout, maar eigenlijk hebben we gewoon tien nieuwe nummers waarvan we niet kunnen wachten totdat iedereen ze kan horen.

IKRS: Het muzikale dilemma voor dit issue: Morrissey of Bowie?

TOM: Hmm, qua teksten Morrissey, qua muziek Bowie. Mooi compromis?

IKRS: Heel hartelijk bedankt dat je de tijd hebt genomen om de vragen te beantwoorden.

TOM: Bedankt Stef, ik vond het leuk je vragen te beantwoorden!

Wij danken Alun en Owain van Ankst Management, Tom Campesinos!, en Tom Gosens voor de edit. Foto's zijn gemaakt door http://www.musicsnobbery.com/ bij een door IKRS bezocht optreden in de venue Maxwell's, New Jersey.

White Lies geeft details debuutalbum

De heren van White Lies hebben de details vrijgegeven rondom hun debuutalbum. Dit album van de vaak in zwart geklede post-punk eenheid zal To Lose My Life heten. Niet geheel verassend, aangezien de heren in bijna elk nummer lijken te refereren aan de dood of aan iets daaraan gerelateerd. Het album, dat in Brussel en Londen is opgenomen, zal op 12 januari uitkomen volgend jaar. Rond die tijd komen onder andere de albums van Franz Ferdinand, Morrissey, en Jarvis uit, zoals het er nu naar uitziet.

White Lies heeft wel een aantal grootmachten met het album laten bemoeien. Zo kwam de productie van Ed Buller en Max Dingel. De laatste heeft zich al eens met The Killers ingelaten, Buller heft onder andere gewerkt met Britpop grootmachten Pulp en Suede. Voorafgaande aan de album release zal de title track, ‘To Lose My Life’, als single uitkomen. De band stond afgelopen zomer op Lowlands en zal in november op London Calling staan. Hun concert in het Nijmeegse Doornroosje is afgezegd.

Death
To Lose My Life
A Place To Hide
Fifty On Our Foreheads
Unfinished Business
E.S.T.
From The Stars
Farewell To The Fairground
Nothing To Give
The Price of Love

Gang Gang Dance werkt al aan nieuw album

De Amerikanen van Gang Gang Dance laten er geen gras over groeien. Ze hebben net hun vorige album uitgebracht, het aan te raden album Saint Dymphna, maar hebben nu hun ogen alweer gericht op een volgende die al in het midden van 2009 uit moet gaan komen. Sterker nog, de band is van plan om in januari de studio in te duiken en om de nummers op te gaan nemen.

Alsof een snelle opvolger niet genoeg is, het album zal ook nog eens een dubbelalbum worden. Nu heeft de band nog even wat anders aan het hoofd, want ze zijn momenteel aan het touren met Of Montreal, de band die recentelijk het fantastische Skeletal Lamping uitbracht. Die recensie kan je hier lezen.


woensdag 29 oktober 2008

Fuck Buttons Opent Meeslepende Vluchtroute

Fuck Buttons live in Paradiso, 28 okt

Het was nog niet zo lang geleden dat de heren Andrew en Benjamin met hun debuutalbum Street Horrrsing kwamen. Dit album werd welhaast unaniem overladen met positieve reacties. Als je naar labels kijkt enigszins verbazend misschien, want experimentele noise-elektro (or whatever you call it) is toch niet het meest toegankelijke genre. Maar de triomftocht hield niet op, en op Lowlands leverden de heren ook een prachtige set af. Nu was het de beurt aan de vrij volgepakte kleine zaal van Paradiso om weggeblazen te worden.

Dat kan ook vrij letterlijk worden genomen, want oordopjes zijn welhaast een must. De heren nemen wat dat betreft noise vrij letterlijk. Dat wil niet zeggen dat het als herrie klinkt, want dat doet het zeker niet. De nummers zijn zeer gestructureerd en met een beetje goede wil vind je het ene na het andere lijntje om je aan vast te grijpen. Of het nou de Afrikaanse drumbeat is, de elektronische loop, of Ben die op de eenzame trommel slaat: er is altijd wel iets aangrijpends aan de gang. Al helemaal als de band die elementen mixt op de manier waarop zij doen.

Het is een soort escapisme wat ze leveren. Alle lagen en elementen samengesmolten zorgen voor zulke meeslepende eenheden dat je jezelf er totaal in kan verliezen. Het enorme geluid zorgt voor een soort veilige haven tegen alles wat er op het moment gaande is. Je kan erin kruipen en alles vergeten, of nou juist al je emotie kwijt. Fuck Buttons schildert een soort abstract kunstwerk, en hoewel het geluid wel een bepaalde richting en lading meekrijgt is het ook vooral aan de luisteraar dit in zich op te nemen en zelf te interpreteren. Er staan ook behoorlijk wat mensen met hun ogen dicht die de muziek over zich heen laten komen. Een soort moderne shoegaze.

Nu hoef je ook niet per se naar het podium te kijken, hoewel de twee heren er nog veel aan doen om het er niet saai te laten uitzien. Ben slaat op een trommel en neemt de microfoon geheel in zijn mond terwijl hij aan knopjes draait, terwijl Andrew een gameboy inplugt (old school, waar je vroeger Mario en tetris op speelde) of al dansend zijn kreten slaakt. Misschien niet zo boeiend, maar wel interessant, is de interactie tussen de mannen. Continu zoeken ze oogcontact met elkaar om te beslissen wanneer ze naar het volgende niveau gaan. Het samenspel is intrigerend om te zien.

Als de heren na een kort uur spelen, waaronder nieuwer werk, het podium verlaten worden ze overladen met een oorverdovend applaus waarvoor eigenlijk de oordopjes nog niet uit hadden gehoeven. Meeslepend en enerverend, Fuck Buttons maakt prachtige landschappen om je in te verliezen, om in te vluchten. De heren weten met van alles een mix van gelaagde en op elkaar aansluitende geluiden te maken die ook live overkomen. Wederom een overtuigende live show van de band uit Engeland.

dinsdag 28 oktober 2008

Gerucht: Black Francis (Pixies) mogelijke producer derde album Art Brut

Een vriend van een vriend van een kennis van een… ach, soms mag dat best, toch? In ieder geval dat vindt Artrocker, die een anonieme e-mail kregen dat Black Francis, de legendarische man van de Pixies, het derde album van Art Brut zou gaan produceren. Artrocker heeft beloofd de zaak nauwlettend in de gaten te gaan houden, en dus houden wij hun weer goed in de gaten.

De band van frontman Eddie Argos bracht in 2005 hun debuutalbum, Bang Bang Rock & Roll uit. Twee jaar later, vorig jaar dus, kwamen ze met It’s A Bit Complicated. Eddie Argos heeft al bekend gemaakt dat de band bezig is met nummers opnemen voor het derde album.


Maximo Park in L.A. voor derde album

Maximo Park is momenteel in Los Angeles hun derde album aan het opnemen. Dit zal het derde album van Paul Smith en zijn mannen worden, en de opvolger van Our Earthly Pleasures. Paul Smith zei het volgende erover: “"The whole affair is going to be quite stripped down compared to the last album because we don't like to repeat ourselves.” Voor de mensen die voorstander waren van het wat dansbaardere werk van de heren mogen hun borst nat maken, want de producer van het album, Nick Launay, vindt het naar verluid een dance record.

Dat zou overigens wel betekenen dat de nummers anders zullen klinken dan de nummers die ze in de afgelopen tour hebben laten horen. Want toen ze afgelopen zomer Doornroosje aandeden in een verder memorabel concert leken de nieuwe nummers nou juist wat minder snel. Daarentegen speelden ze er maar twee van en waren de nummers toen nog nieuwer dan nieuw uiteraard. Het debuut album van de band, de in 2005 uitgekomen A Certain Trigger, was een dijk van een eerste album.

maandag 27 oktober 2008

Interview met The Ghost Frequency!

Toen ik vorig jaar in London was en me in The Barfly ophield, like you do, kwam een meisje met roze haar naar mij toe en vroeg of ze al begonnen waren. Wie? The Ghost Frequency natuurlijk! Een band die een soort punky dans muziek maakt met een eigenzinnig haast garage tintje. Ze drukte me op het hart vooral te blijven want ze zouden geweldig zijn. Helaas moest ik na drie bands al weg en kon deze band, die de volgende on the bill waren, niet meer zien. Het meisje is me altijd bijgebleven, dus werd het tijd om eens te kijken wat deze band nu precies doet en wie ze zijn. Dus mocht ik voor EVB, via welke samenwerking we hopelijk binnenkort een interview met Esser kunnen presenteren, op interview pad. En zo sprak ik de prettig gestoorde Doran, zanger van The Ghost Frequency, een band met een goede live reputatie.

IKRS: Wat heb je gisteravond gedaan?

Doran: We hebben geopend voor Hadouken op de laatste avond van hun tour in the Brighton Concorde 2. Daarna hebben we beetje met vrienden in deze stad rondgehangen en hebben we gepraat over het maken van geluid (maar niet exclusief) terwijl we vele, vele drankjes achterover sloegen.

IKRS: Laten we met de basis beginnen. Zou je kunnen omschrijven hoe jullie klinken?

Doran: Het is het geluid van Kate Bush die Bobby Brown neukt, en dat gecovered door Glassjaw nadat ze teveel Slayer hebben geluisterd.

IKRS: Wat betekent jullie naam?

Doran: The Ghost Frequency is het proberen te overleven in een staat van complete nietsheid.

IKRS: Omschrijf elk bandlid in vijf woorden.

Doran: Haha! Oh, geweldig! Dit wordt leuk.

Murphy- blind, stoppelig, single, zeven koningen
Jason- Hij is mijn pop-punk prinses
Barney- Gespierd, midi, blogs, harde tepels
Ross- Doom, funeral doom, death metal

IKRS:
Kan je ons iets vertellen over je tienerjaren?

Doran: Ik vind die vijf woorden dingetjes wel leuk, en aangezien de andere gasten mij niet kunnen beschrijven in vijf woorden, dan doe ik het zelf voor mijn tienerjaren: bass, drank, bleek, skateboarden, suckerforromance! (dit had eigenlijk niet zo moeten klinken als een single advertentie!)

IKRS: De media lijkt er groot plezier aan te beleven bands met elkaar te vergelijken. Wat is de meest inaccurate vergelijking die jullie te verduren hebben gekregen?

Doran: Jezus… Ik weet niet eens of iemand al een accurate vergelijking heeft gemaakt. Journalisten zijn meestal te arrogant om te realiseren hoe gigantisch ze er eigenlijk naast zitten. We zijn vergeleken met Franz Ferdinand, Pink Floyd, Panic at the Disco, en Bloc Party. Het is echt jammer als je zo hard werkt en voor zo lang aan iets waar je van houdt, alleen maar om één of andere sarcastische, ondersekste teelbal zijn mening te horen spuien en zijn met vooroordelen doordrenkte interpretaties te geven van wat zij zo kennisvol weten dat waar is over jouw geluid, image, artwork, ideologie, etc. De meeste van die interpretaties zijn niet eens gebaseerd op muziek.

IKRS: Ik heb gelezen dat jullie zijn beïnvloed door de Japanse auteur Haruki Murakami. Op wat voor manier heeft zijn werk invloed op jullie gehad, en kunnen we dat terughoren in de muziek?

Doran: Norwegian Wood heeft mijn leven veranderd! De manier waarop hij deze complexe werelden creëert, en zijn personages zijn zo sereen en kalmerend, maar dan stuurt hij je in de meest donkere, meest gekke abstractie wat geheel mind blowing is! Ik denk dat in mijn teksten het creëren van een soort mooiheid in dingen die eigenlijk niet mooi zijn belangrijk voor me is. Maar we zijn niet één van die bands die zo pompeus zijn dat we een concept album naar zijn romans gaan maken hoor. Je moet respect hebben voor je invloeden.

IKRS: Wat zijn enkele andere, niet-muzikale invloeden?

Doran: De mensen in mijn leven, of ik ze nu puur haat of onvoorwaardelijk lief heb! Verschillende kleuren. Het type weer. Kunstenaars, op het moment ben ik zeer onder de indruk van het werk van Vania Zouravliov (Russische illustrator- ed.)

IKRS:
Over artwork gesproken, wie doet jullie logo en het artwork op jullie album?

Doran: De afgelopen keer was het gedaan door Jiro Bevis, een graphics artist die in Shoreditch leeft.

IKRS: Als je iets kan aanbevelen, wat zou dat zijn?

Doran: Geroosterde aubergine!

IKRS: Ik heb gelezen dat jullie in een kleine slaapkamer in Noord Londen begonnen. Beschrijf die slaapkamer eens.

Doran: Het was de slaapkamer in mijn vaders huis. Zoals elke slaapkamer die ik ooit heb gehad was hij best smerig. Ik ben niet zo goed in het mooi houden van ruimtes! We hadden niet echt een goede manier om alles klaar te zetten, geen drums of wat dan ook. Ik had graag gewild dat ik zo’n kind van rijke ouders was met een mega garage waar we elke dag zonder kosten konden oefenen om vervolgens de wereld over te nemen, etc. Maar nee! We moesten het doen met de troep die we hadden! Het was het wel waard overigens.

IKRS: Ik heb gelezen dat jullie elkaar hebben gevonden door jullie liefde voor goedkope horror films. Wat zijn de must sees?

Doran:
Eigenlijk hebben we dat niet gedaan. Iemand keek naar onze artwork en besloot vervolgens dat we dat hadden gedaan. Volgens mij was het The Guardian of iets. Maar top must sees zijn: Return of the Living Dead, Re-Animator, Frankenhooker, Toxic Avenger, en, niet echt een horror film maar nog steeds een goede dvd, Cannibal Corpse- The Wretched Spawn!

IKRS: Wat zijn jullie typische groupies?

Doran: Errrrrrr…. Jongens, meisjes, mannen, vrouwen… ik weet het niet… wie dan ook.

IKRS: Wat is een typische nacht uit na een concert buitenshuis.

Doran:
Als de club gaaf is (en dat zijn ze meestal), dan blijven we daar en worden we compleet dronken op alle gratis drank! En dan gaan we worstelen in parkjes recht voor een Italiaanse politieagent die tot de tanden toe bewapend is met machinegeweren terwijl Barney ons zegt te stoppen om precies die reden.

IKRS: En wat is een typische nacht uit na een concert in je thuishaven London?

Doran: Dan proberen we zo ver van elkaar te geraken als mogelijk is.

IKRS: Wat is iets in je album collectie waar we heel verrast door zouden zijn?

Doran: Ik denk ongeveer 90% van wat ik heb. Beach Boys, klassiek, jazz, alles wat Kate Bush ooit heeft gedaan (ik denk niet dat iemand daardoor nog verrast is!). Ik ben opgegroeid in twee verschillende gezinnen met veel verschillende muziek, en ik heb altijd naar muziek gekeken als nummers meer dan als genres. Als het een goed nummer is, wat het genre ook moge zijn, dan zou je het leuk moeten vinden.

Dat betekent overigens niet dat ik één van die mensen ben die zegt IK HOU VAN ALLE SOORTEN MUZIEK! Fuck off blijo.

IKRS: Buiten Engeland zijn jullie nog niet echt groot. Wat is het gerucht over jullie dat we moeten verspreiden voorafgaande aan jullie komende invasie?

Doran: Dat onze armen veel langer zijn dan onze benen en onze neuzen eigenlijk binnenstebuiten zitten.

IKRS dankt Doran van The Ghost Frequency en onze vrienden van EVB!

The Killers in Heineken Music Hall

De band The Killers komt weer naar Nederland. In november zal het derde album, Day and Age, uitkomen, en een paar maanden later zal de band in Nederland te zien zijn. Op 12 maart 2009 om precies te zijn. Een perfecte mogelijkheid om de geweldige nummers ‘Mr. Brightside’ en ‘Somebody Told Me’ weer een keer te horen, of om live de nummers van het nieuwe album te mogen proeven. Kaarten gaan zaterdag in de verkoop.

Dan het slechte nieuws, de band staat in de Heineken Music Hall, wat een zeer matige zaal is en de dood voor menig band. Daarbij laten The Killers blijken zich een grote band te vinden door er een prijskaartje aan te hangen van 39.50. In vergelijking, de Schotten Franz Ferdinand doet het voor maar liefst tien euro minder, hoewel dat natuurlijk een pre-album show is. IKRS zag de band twee jaar terug in Paradiso net na het uitkomen van het album Sam’s Town en werd getrakteerd op een fantastische show en één van de hoogtepunten van dat jaar.

zaterdag 25 oktober 2008

Helft The Knife gaat solo

De vrouwelijke helft van The Knife, Karin Dreijer Andersson gaat solo. The Knife heeft nog geen nieuwe release op de agenda staan, wat tijd vrij maakt voor Karin om haar eigen ding te doen. Het project zal Fever Ray heten en ze hebben getekend bij Rabid Records. Een album zal hoogstwaarschijnlijk in 2009 uitkomen. Op de myspace van de band (www.myspace.com/feverray) is al een track te horen, maar het gaat dan wel om een instrumental edit. Rond haar andere band The Knife is het eigenlijk al sinds 2006 zo goed als stil, en dit helpt de zaak uiteraard ook niet.

vrijdag 24 oktober 2008

Extravagantie, gekheid, en verdriet in een mix van soms dansbare idiotie

Een levend paard op het podium. Dat is wat je te zien krijgt als je naar een live show van Of Montreal gaat tegenwoordig. Of in ieder geval in de huidige live set. Of Montreal, de band fronted door Kevin Barnes, is niet bang om uit te pakken. En ze zijn ook niet bang om een album op te nemen, want Skeletal Lamping is alweer het negende album van de band uit Athens, Georgia. Het vorige album, Hissing Fauna, Are You the Destroyer werd uitermate goed ontvangen, en nu is het dus de taak van Skeletal Lamping om die lijn door te zetten. Aan een minimalistische live show zal het dus niet liggen.

Het album begint met ‘Nonpareil of Favor’, wat meteen de toon zet zowel thematisch gezien als qua sound. Een dancy, funky lijntje schiet door het nummer en geeft het een soort vrolijk sfeertje. Niet te min door de “who-oe” en “thank you” zinnetjes van Kevin Barnes. Het nummer neemt echter ook gas terug, en er zijn momenten waar je alleen Barnes hoort zingen en waar de band even de gayness achter zich laat. Dit is muzikaal gezien ook wel de draad van het album. Experimenteel en variërend, de ene keer is het ultiem dansbaar en happy (‘For Our Elegant Caste’, ‘Gallery Piece’, het begin van ‘Plastis Wafers’) terwijl op andere momenten de dansbaarheid even aan de kant wordt gezet ten faveure van wat rustigere begeleiding of wat meer experiment erin. Qua sound heeft het echter wel een doorklank van funk en extravagance.

Niet geheel verbazend natuurlijk als we de rode draad van het verhaal nemen. Kevin Barnes is, op dit album, namelijk Georgie Fruit. “I’m just a black she-male,” zingt Barnes, “And I don’t know what you people are all about.” In een interview met Pitchfork vertelde Barnes dat Fruit een late veertiger is die meerdere sex changes al achter de rug heeft. Uiteraard horen daar even bizarre teksten bij. Zo zingt hij, met daaronder een lekker blij synth deuntje, “We can do it softcore if you want, but you should know that I go both ways.” Vergelijkbaar kunnen we dansen op de zin “I want you to be my pleasure puss/ I want to know what it’s like to be inside you,” later op het album. Haast op Pulpesque wijze waarschuwt Barnes een vriendin: “And [he] let your brother suck him but then beat him/so he could prove he wasn’t queer/Oh no/ So what do you think he has in store for you my dear.” Het album is niet voor de meest preutse liefhebber onder ons. Tussen alle extravagantie en enigszins fucked up dingen door weet Barnes zich ook te presenteren als de sexy, slanke, arty man.

Maar door alle seks en alle onzedelijke voorstellen schijnt er ook een triestheid door, als je het zo wilt interpreteren. Het album begint niet voor niets met de zin “My lover, I’ve been donating time/ To review/ All the misinterpretations/ That define me and you.” Het heeft eigenlijk wel wat weg van The Smiths. Je wilt een outsider zijn, maar als blijkt dat echt niemand je begrijpt zoek je toch een vorm van liefde. In het geval van The Smiths seks met een oudere man in bijvoorbeeld ‘Reel Around the Fountain’ of ‘This Charming Man’, in het geval van Georgie Fruit op dit album door een extravagante levensstijl aan te meten waar seks bij hoort met wie dan ook. Het is ook wel typisch het verschil tussen Engeland en Amerika dat Of Montreal er geen doekjes om windt wat er gebeurt terwijl The Smiths er alleen naar willen verwijzen zonder het echt expliciet te vertellen.

Maar zo krijg je dus het gevoel dat iemand alles wil doen om een beetje het gevoel te hebben dat er toch iemand is die hem lief heeft. Het is niet voor niets dat in het meest dansbare nummer, ‘Gallery Piece’, Barnes zingt over wat hij allemaal wil doen met degene in wie hij geïnteresseerd is. Inclusief alle twisted dingen als “slap your face” en “tell you lies”. Maar het belangrijkste is dat hij samen met die persoon wilt zijn en geliefd wilt worden door die persoon. Romantischer wordt dit album niet, want als dat soort plannen mislukken krijg je tijden waarin Georgie Fruit met alles genoegen neemt. “You know, I would have given it up to almost anybody/who had a little money and was sweet to me.”

Het outsider idee en het willen van liefde verzin ik uiteraard niet, maar verstrooid door het album heen schemert dat erdoor. “You should call me some time, I won’t answer but, at least I’ll know that you care,” zingt hij. “And they don’t even know/what’s on my channel/but that is true for almost everyone,” is de verdrietige conclusie die hij al in het tweede nummer trekt. “The mutual conclusion was I’m not worth knowing because I’m probably dead,” en dit komt nog allemaal van het begin van het album. Uiteraard zijn er meerdere interpretaties mogelijk, want zo zou je ook een case kunnen maken dat veel van de nummers gaan over bekend worden en de gevolgen daarvan. Zo zingt hij ook met enige nostalgie: “Do you remember, our last summer as independents?”

Daarentegen, krijg niet de indruk dat het album je een depressie zal verzorgen. De teksten zitten ook vol grappen, en de muziek zelf klinkt vrolijk en funky en enkele nummers zijn uitermate dansbaar. Sommige refreintjes zijn gewoon hilarisch, “I want you to be my pleasure puss/ I want to know what it is like to be inside you,” krijgt nog altijd een glimlach op mijn gezicht. Terwijl je er op kan dansen ook nog! Muzikaal zit het ook zeker strak in elkaar, met de nodige variatie. Wat je wel kan zeggen is dat op een gegeven moment je stiekem toch meer zit te wachten op de wat meer catchy nummers en dat het toch een beetje stoom verliest richting het einde, om dat op het einde op te pakken met catchy single ‘Id Engager’. Over het algemeen is het een geweldig album, met de nodige hilariteit en grappig gevonden zinnen, maar je kan er ook de tragiek van inzien als je daarvoor kiest. Of je kan gewoon genieten van de extravagantheid en dansbaarheid van dit alles. Hoe je er ook voor kiest ervan te genieten, het is van hoog niveau voor de mensen die het niet erg vinden dat het af en toe een beetje ver gaat. Maar het is een leuk plezier poesje om een tijdje mee te spelen.

90/100

donderdag 23 oktober 2008

Rufus Wainwright op volgende album alleen met piano

Op het volgende album van Rufus Wainwright zal hij alleen te horen zijn met piano. Dat vertelt de zanger. Dus geen extravaganza of razzle dazzle, maar alleen zijn stem en wat de piano voortbrengt. That the album will just be a solo piano/voice, just sitting in the studio alone and making it about the music," zei Wainwright. "After all that, it's an opportunity to have this slight moment of intimacy with me – which I know everybody wants." Waarvan je dat laatste naar wij aannemen met enig sarcasme door de oren moet laten klinken.

Dat hij terug gaat naar de basics is niet eens geheel maf, want de man brengt natuurlijk wel volgend jaar een heuse opera uit! Die zal Prima Donna heten en vanaf volgend jaar juli in Manchester te zien zijn.


Johnny Marr geeft les

Johnny Marr zal zijn kennis ten toon mogen spreiden op Salford University, waar hij een lecture zal geven. Marr is natuurlijk de voormalig gitarist van The Smiths en werkte vorig jaar nog mee aan één van de betere platen van 2007, We Were Dead Before The Ship Even Sank van Modest Mouse. Hij heeft ook een tijdje met die band getoured. Nu dus even geen muziek, maar mooi achter de lessenaar een groep studenten boeien.

Nu zal hij natuurlijk wel een lezing geven over een onderwerp waar hij wat vanaf weet. De lezing zal namelijk de titel dragen: “Always on the Outside: Mavericks, Innovators, and Building Your Own Ark”. En aangezien The Smiths altijd als buitenstaanders werden gezien, en de nodige innovatie qua muziek aan de dag hebben gelegd, mag je ook best zeggen dat de man hierover wel wat te vertellen heeft. De lezing zal plaatsvinden op 14 november.

woensdag 22 oktober 2008

Morrissey schrijft autobiografie

Morrissey is begonnen met het schrijven van een autobiografie. Het zal gaan over zijn jaren in muziek, dus over zowel The Smiths als zijn solo carriere. Het is geen geheim dat Morrissey vaak ontevreden was over de boeken die over hem zijn geschreven. Vooral het boek “Morrissey and Marr: The Severed Alliance” van Johnny Rogan is door de man zelf vaak bekritiseerd. Morrissey heeft altijd aangegeven het boek nooit te willen lezen.

Nu gaat Morrissey in zijn ogen de waarheid opschrijven, iets wat andere journalisten volgens hem dus hebben nagelaten. Wanneer het boek uit zal komen is nog niet bekend. Wel bekend is dat zijn volgende album, Year of Our Refusal geheten, in februari uit zal komen.

Ladyhawke niet met Black Kids in Melkweg

Ladyhawke zal niet optreden met Black Kids in de Melkweg in november. Volgens de Melkweg heeft de synth-pop artieste de hele tour met Black Kids afgezegd. Wat jammer is, want voor maar 12 euro had je twee bands die de voetjes van de vloer weten te krijgen. Nu echter blijft alleen Black Kids over, die met hun poppy nummers en grappige refreinen de mensen mee moet zien te krijgen.

Ladyhawke, die dit jaar met haar debuut album Ladyhawke de scene op kwam stormen, kreeg vrij veel populariteit in ons land met de single ‘Paris is Burning’. De clip was niet van de televisie af te branden. Ze zal ongetwijfeld een keer komen optreden in ons land, wanneer echter laat zich nog raden. Hetzelfde geldt voor de band die nu mag openen voor de Black Kids in de oude zaal van de Melkweg.


Biopic over Chess Records Uit In Amerika In December, In Nederland In April

Op vijf december zal er een film uitkomen over het vermaarde record label Chess records. De welbekende Chess recordings komen natuurlijk van dit label, dat werd geleid door Leonard Chess. In deze film zal hij gespeeld worden door Oscar winnaar Adrien Brody. Mos Def zal te zien zijn als Chuck Berry, Beyoncé als Etta James, en Jeffrey Wright blues grootheid Muddy Waters.

De film zal onder leiding staan van Darnell Martin. Het wordt zijn eerste film, maar hij heeft wel directing credits verkregen in series als E.R. en Law & Order. De film zal ook vol muziek zitten, gezongen door de acteurs annex zangers. Zo zullen de eerder genoemde drie achter de microfoon plaats nemen. In Nederland zal de film in April uitkomen.


Kate Jackson Verder Zonder Long Blondes

Kate Jackson zal andere manieren gaan zoeken om haar creativiteit naar de mensen te brengen. Dit zal gebeuren in de vorm van een solo album. Dit nieuws komt net nadat haar voormalige band, The Long Blondes, heeft aangekondigd te stoppen. Voornamelijk in verband met de gezondheid van gitarist Dorian na zijn beroerte eerder dit jaar. Er werd ook meteen gemeld dat in de toekomst ze misschien wel weer bij elkaar komen.

Maar Jackson zal dus op de solo tour gaan. Daarover zegt ze tegenover 6music: I'm just beginning but I think it will reflect my personal music taste a bit more than the Long Blondes, which was a collaborative thing.” Wat dat is zal ongetwijfeld wel ergens in interviews gezegd zijn. Wanneer er een album uitkomt is nog niet bekend.


dinsdag 21 oktober 2008

Feist Neemt Rust

Feist gaat het rustiger aan doen. Na haar huidige Canadese tour zullen we een tijdje niets meer van haar horen. Door het succes van het album The Reminder is haar leven zo druk geworden dat ze hierna even een periode van rust in wilt lassen. Vooral het nummer ‘1234’ gaf haar populariteit een boost. De Canadese heeft op het moment vier albums op haar naam staan, waarvan de eerste werd uitgebracht in 1999.

In de tussen tijd zal Feist ook niet terugkeren in Broken Social Scene, waar ze eerder onderdeel van uitmaakte. Ze zei dat "it's not really as interesting for me as it once was".

James Murphy in Nieuwe Band

James Murphy, zanger van LCD Soundsystem en eigenaar van het label DFA, komt met een nieuwe band. Hij zal bassist erin spelen. Verder zal de band bestaan uit LCD Soundsystem drummer Pat Maloney, en met Paul Sprangers en Scott Wells beide voormalig Hockey Night leden. De band zal muziek gaan maken op het DFA label van James Murphy. Een eigen label hebben heeft zo zijn voordelen. Een andere band op dat label is The Juan MacLean, met LCD Soundsystem lid Nancy Whang. Aangezien ook die band in 2009 met een album zal komen zal LCD Soundsystem zelf even op een laag pitje komen te staan.

De nieuwe band van Murphy heeft echter nog geen naam, daar zijn de heren druk over in conclaaf. Een album release zal volgend jaar komen, en uiteraard is ook daarvan de naam nog niet bekend.

maandag 20 oktober 2008

The Long Blondes Houdt Het Voor Gezien

De Sheffield formatie The Long Blondes houdt ermee op. Na twee albums en een aantal jaar touren stopt de band ermee. Dit voornamelijk door de stroke waarmee gitarist Dorian deze zomer kwam te zitten. Na dit medisch mankement was het voor Dorian onduidelijk wanneer, als ooit, hij weer gitaar zou kunnen spelen. Daardoor heeft de band besloten niet meer verder door te gaan als The Long Blondes.

Dit jaar had de band, met als frontvrouw Kate Jackson, net hun tweede album uitgebracht, Couples geheten. Twee jaar daarvoor, in 2006, hadden ze debuutplaat Someone To Drive You Home uitgebracht. Op het eerste album stonden een paar fijne pop nummertjes zoals ‘Once And Never Again’ en ‘Giddy Stratospheres’. De live performances die IKRS heeft gezien lieten daarentegen het nodige te wensen over. Interesse voor de band leek ook steeds meer af te nemen. De chart positions van het tweede album waren ook (marginaal) slechter.


zaterdag 18 oktober 2008

Eugene McGuinness Speelt Tot Het Knuffelbaar Is

Eugene McGuinness is een jonge Liverpudlian die vorig jaar positief van zich liet horen met zijn mini-album The Early Learnings of Eugene McGuinness. Vooral de up-tempo ‘Monsters Under The Bed’ kon op veel positieve bijval rekenen. Nu dus het officiële debuutalbum van de singer/songwriter, een debuut dat ook zijn naam draagt en gewoon Eugene McGuinness heet en uitkomt op het vermaarde Domino label. Onder andere natuurlijk van de Schotten Franz Ferdinand, waar dit in de verste verte niet op lijkt. Kijken of de jongeman de upwaardse curve ook op zijn debuut kan voortzetten.

Op ‘Atlas’, het eerste nummer, wordt al duidelijk dat we hier niet louter met een troubadourtje met een akoestische gitaar te maken hebben. De slide gitaar verstopt zich namelijk niet voor de oren. Maar dat is al meteen een positief element, want het geeft aan dat de jongeman niet bang is om te proberen een groot en bombastisch geluid te creëren. Als dat te bewerkstelligen is met een slide guitar, dan brengt hij dat gewoon de studio in. Kosten noch moeite worden gespaard om de nummers een boost te geven.

Het mooie aan dat ze het instrumentaal gezien groots willen laten klinken is het contrast met de knuffelbare verwoordingen van McGuinness. Niet dat hij het niet serieus bedoelt, maar hij verwoord het op een zodanige manier, en zingt het ook zo, dat het al blozend en knuffelbaar je oor bereikt. “All my bloody mindedness left me puzzled at discos/I disneyfied where I thought all this would eventually go,” zingt hij op het derde nummer ‘Disneyfied’, waarna hij het up-tempo nummer ‘Fonz’ opent met “Well that, wasn’t very, very nice of you”, wat toch wordt geassocieerd met wat kinderlijker taalgebruik. Zeker de enkele keer dat hij er stiekem een scheldwoord in muist verhoogt het knuffelbaarheids gehalte drastisch.

Maar teruggaande op het meer muzikale, een ander sterk punt is de muzikale variatie die McGuinness ten toon spreidt. Niet alleen door het gros aan verschillende instrumenten wat de revue passeert, zo zijn een klokkenspel, viool, en slide guitaar vrolijk door het album te horen, maar ook het tempo verschilt. Sommige nummers zijn wat meer up-tempo zoals bijvoorbeeld ‘Nightshift’ en ‘Fonz’, terwijl sommige nummers zeer croonerachtig zijn zoals ‘Those Old Black And White Movies Were True’. Hierdoor krijg je in ieder geval niet het gevoel dat je de hele tijd naar hetzelfde aan het luisteren bent, altijd welkom.

Echter, toch moet ik mijn vraagtekens zetten bij de houdbaarheid van dit album. Ondanks dat het fijn weg luistert en er een aantal zinnen tussen zitten waarvan ik vind dat ze heerlijk speels verwoord zijn, heb ik toch het idee dat het album wat mist waardoor je er steeds weer naar zal teruggrijpen. Hoewel instrumentaal er variatie in zit en voller klinkt dan bij veel andere singer/songwriters zit er toch ook niet echt iets heel speciaals in waardoor je echt gegrepen wordt door het vakmanschap. Het is niet echt super spannend, of catchy zoals zijn eerdere nummer “Monsters Under The Bed” wel is. Tekstueel mist het misschien net wat de gravitas om er eindeloos weer in te willen duiken.

Daarentegen luistert het album fijn weg en zijn de teksten speels in elkaar geplakt. Talent kan McGuinness ook niet ontkent worden. Verder hangt er ook een soort van eigentijdsheid over het album. Het creatieve jongetje in zijn eigen droomwereld waarin hij ontstapt. “This world’s your worl, this world’s your world to own,” zingt hij. Hij weet lief met woorden te goochelen en maakt daardoor van dit album een comfort zone voor velen. Misschien niet een werk dat je over twee jaar nog luistert, maar het is zeker een aangenaam album om op te hebben. Een knuffelbaar album.

75/100

The Strokes Beginnen In 2009 Aan Album

The Strokes zullen volgend jaar beginnen aan een nieuw album. Dat vertelde bassist Nikolai aan de BBC toen hij in London was voor een solo optreden. De huidige planning is om een studio te boeken voor februari 2009 en om weer het echte band gevoel te krijgen. Nick Valensi vroeg, na de geboorte van zijn tweeling, begrijpelijk om wat vrije tijd, en daarna waren het andere leden van de band die verwikkelt waren in hun eigen dingen. En dus werd de datum steeds verder naar achter gedrukt. No rush, blijkbaar.

Maar in 2009 zullen de heren toch weer studiotijd zien in opvolging van het album First Impressions Of Earth, dat in 2006 uitkwam. Als ze echt in februari de studio induiken zal dat een maand zijn nadat Nikolai zijn eigen solo album heeft gereleased. Zijn side project heet Nickel Eye en zal 27 januari het daglicht zien. Een uitgebreide tour in support van het album zal er dus alvast niet inzitten.

donderdag 16 oktober 2008

My Morning Jacket Cancelled Europese Tour

My Morning Jacket moet zijn Europese tour cancellen. Dit maakte de band bekend. Zanger en gitarist Jim James is nog niet voldoende herstelt van zijn blessures die hij heeft opgelopen toen hij van het podium afviel tijdens een concert in Iowa niet al te lang geleden. De band wilde eerst alleen de tour verplaatsen, maar aangezien hun schema dat niet toelaat zal de band de geheel van de tour afzien om, naar ze hopen, later weer de tour te herboeken. De statement van de band luidde als volgt:

"It is with great regret that we have to announce the cancellation of My Morning Jacket's up-coming tour to Europe due to injuries suffered by Jim James in Iowa City. For the fans who have purchased tickets, we would like to extend our gratitude for your support and understanding. Our hope was to merely postpone the tour, but as our scheduling does not allow that to happen in the immediate future, we feel it is best to cancel this tour in hopes of re-scheduling at some point. We would also like to say 'thank you' to all the fans who have reached out to Jim with their well-wishes as we all hope for his speedy and full recovery".

My Morning Jacket zou op 11 november in de Grote Zaal Paradiso spelen voor 18 euro. Na dit bericht is het dus waarschijnlijk dat dit concert niet zal doorgaan. Check voor de zekerheid bij Paradiso.

Franz Ferdinand Kondigt Nieuw Album Aan

Dat het er aan zat te komen wist iedereen, maar na lang wachten is hij ook officieel aangekonigd: Het nieuwe album van Franz Ferdinand! De Schotse grootmachten hebben hun tijd ervoor genomen, maar nu zijn we dan toch weer een stapje dichterbij een album dat prachtig lijkt te gaan worden. Het zal gaan aankomen op het label Domino, en zal de 26ste van januari in de winkels liggen. Eerder dit jaar leek het er nog op dat een winter release eind 2008 erin zou zitten, maar enkele maanden geleden zeiden de heren dat het begin 2009 zou worden. Het album zal Tonight: Franz Ferdinand heten. In eerste instantie wouden de mannen het "Bite Hard" noemen, maar in Amerika betekent het dat iets vrij hard zuigt. Oh well...

Dit is wat Kapranos zei over het album: "Tonight: Franz Ferdinand is music of the night: to fling yourself around your room to as you psyche yourself for a night of hedonism, for the dance-floor, flirtation, for your desolate heart-stop, for losing it and loving losing it, for the chemical surge in your bloodstream. It's for that lonely hour gently rocking yourself waiting for dawn and it all to be even again"

Op het Lowlands festival van dit jaar gaven Kapranos en zijn mannen al een voorproefje van de nieuwe nummers. IKRS was zeer enthousiast, zeker over de nummers 'Bite Hard' en 'What She Came For', die allebei op het album zullen staan. Afgaande op deze fantastische set is het enthousiasme bij ons moeilijk te temperen.

Track Listing:

1. Ulysses
2. Turn It On
3. Kiss Me
4. Twilight Omens
5. Send Him Away
6. Live Alone
7. Bite Hard
8. What She Came For
9. Can't Stop Feeling
10. Lucid Dreams
11. Dream Again
12. Katherine Kiss Me

woensdag 15 oktober 2008

Lightburn vertelt over het uit de band stappen van bandleden The Dears

Lightburn sprak in een interview met Droweninsound over het uit elkaar vallen van zijn band The Dears, die volgende week met het album Missiles zal komen. Hij zei daarin dat het stoppen van sommige bandleden zonder hard feelings ging, terwijl het bij andere er een stuk minder vrolijk aan toe ging. Het eerste is het geval bij bassist Patrick Kreif. Kreif verliet de band om verder te gaan met een ander project, Black Diamond Bay. Lightburn zegt nog op goede voet te staan met Kreif en hem ongeveer elke dag te spreken. Zo was Kreif één van de eerste die wist over de problemen met de rest van de bandleden.

En dat ging minder soepel. Lightburn vertelde in het interview dat hij het al af en toe niet eens was met de beslissingen die de band als band zijnde nam. “We couldn't have veered further from the path and I just thought 'enough's enough'; I started taking drastic measures,” zei Lightburn. Hij vond dat de band steeds verder en verder verwijderd raakte van de beginselen waarmee de band begon. Het tweede album van de band, No Cities Left, wordt gezien als een hedendaags meesterwerkje. Het derde album werd minder lovend ontvangen, en binnenkort zal dus Missiles uitkomen. Uiteraard met recensie hier.


donderdag 9 oktober 2008

No Age Steunt Obama, CBS Zet Er Censor Op

De heren van No Age wilden op de show Late Late Night With Craig Ferguson hun steun voor Obama showen door een t-shirt pro Obama te dragen. Of in ieder geval had gitarist Randy Randall deze aan. Alleen na de rehearsals werd Randall verzocht het shirt niet te dragen. Of misschien is verboden te dragen een betere woordkeuze, want het was of het t-shirt eruit, of de band eruit. Uiteindelijk deed Randall het shirt binnenstebuiten aan en mochten ze alsnog optreden op de show. Het verbod kwam van netwerk CBS, waar het programma op wordt uitgezonden. Zij beriepen zich op de Fairness Doctrine, wat evenveel wil zeggen als dat er op het netwerk evenveel steun moet worden geshowed aan beide presidentskandidaten.

Althans, dat was vroeger zo. Blijkbaar is deze Fairness Doctrine al afgeschaft eind jaren tachtig. Dus er was in principe absoluut geen reden om het shirt niet te dragen. Echter, de band kwam hier pas achter nadat ze de show hadden gedaan. Hun stem zal echter sowieso naar Obama gaan. Ook al zijn ze op dat moment door Europa aan het touren, de band heeft zich ingeschreven als absent zijnde stemmers en kunnen zo ook in het buitenland hun stem uitbrengen.

woensdag 8 oktober 2008

Tunde Adebimpe In Nieuwe Groep

Adebimpe is een druk mannetje. Na het succesvol ontvangen album Dear Science zal een tour volgen ter ondersteuning van dat album. En hoe succesvoller een album, hoe meer live dates er natuurlijk op het programma staan. Niet alleen zal hij in waarschijnlijk volle concertzalen te zien zijn, ook zal hij op het witte doek te zien zijn. Hij speelt een rol naast Anne Hathaway (het The Devil Wears Prada meisje) in de film Rachel Getting Married van Jonathan Demme, de man achter Silence of the Lambs.

Maar Adembimpe wil meer. Hij zal ook in een nieuwe band gaan spelen samen met Adam Drucker en Mike Patton. Adebimpe zei erover het volgende: “working on a project that I’m thinking will congeal toward the end of the year. It came from an idea that Adam had, to have the three of us just, basically, mess around vocally and see what comes of it.”

Tokyo Police Club in Desperate Housewives

De heren van Tokyo Police Club zullen een rol krijgen in Desperate Housewives. Ze zullen het tegen de mannen opnemen van de housewives in een soort van battle of the bands achtig iets. Of er vervolgens veel kijkers door zullen stormen naar een dichtstbijzijnde record store moet ik nog zien, maar hoewel het niet helemaal het publiek is dat Tokyo Police Club volgt, is het publiek van Desperate Housewives natuurlijk wel heel groot en zullen ze over heel de wereld te horen zijn. Wat mij in geen geval een slechte move lijkt. Het zal in november in Amerika worden uitgezonden. Ik persoonlijk heb geen flauw idee waar ze in Nederland zijn qua seizoenen, maar iets zegt me dat we langer moeten wachten.

Plus het geeft de heren de kans om in de buurt te komen van de Oscar genomineerde Felicity Huffman en de vrouw van Tony Parker, Eva Longoria. Toch ook alleraardigst. Sowieso zijn Tokyo Police Club een vaak gedropte naam in TV land, want in eerdere jaren werd de naam ook vaak gementioned in de populaire tv-serie Gilmore Girls. De band speelt natuurlijk ook nog muziek, zo kwam eerder dit jaar het album Elephant Shell uit.


dinsdag 7 oktober 2008

Au Revoir Simone Komt Met Remix Album

Au Revoir Simone komt met een remix album. Verschillende mensen hebben hun nummers geremixed, en een compilatie daarvan zullen ze uitbrengen op hun eigen label Our Secret Record Company. Er zullen remixes bijzitten van Ruff and Jam, The Teenageers, Alexis Taylor van Hot Chip, Air France, en nog anderen. Het album zal Reverse Migration heten en op 11 november uitkomen.

Het trio dames komt uit Brooklyn, wat het laatste jaar natuurlijk goed in het nieuws is gekomen. Ze stonden in 2007 op de Valkhof Affaire, waar iedereen ze dus gratis had kunnen zien. De band begon in 2003 en bestaat uit Erika Forster, Annie Heart, en Heather D’Angelo. Op het moment zijn ze bezig een nieuw album op te nemen.

zaterdag 4 oktober 2008

Nick Cave Schrijft Tweede Boek

Twintig jaar nadat zijn eerste boek uitkwam, And The Ass Saw The Angel, komt Nick Cave met zijn tweede roman. Deze zal The Death of Bunny Munro heten, en zal volgend jaar september het licht zien. Volgens Billboard.com zal het boek gaan over de avonturen van een man en zijn zoon tijdens een road trip langs de zuidkust van Engeland na de zelfmoord van zijn vrouw. We hadden eigenlijk van Nick Cave niets anders verwacht.

Nick Cave bracht eerder dit jaar nog het album Dig, Lazarus, Dig!!! uit met de band Nick Cave and the Bad Seeds. Verder is hij ook nog de frontman van de band Grinderman. Gelukkig houdt de man zich goed bezig.

Andrew Bird Klaar Met Nieuw Album


De in Chicago geboren Andrew Bird heeft de laatste hand gelegd aan zijn nieuw album, dat Noble Beast zal heten. Het album zal volgend jaar januari uitkomen via het Fat Possum label. Waarschijnlijk wordt 'Oh No' de eerste single, aangezien hij al op enkele plaatsten op het web te horen is. In juni gaf Andrew Bird al aan in zijn nopjes te zijn over zijn nieuwe album: "I listened to my record recently, and I'm concerned by how much I like it."


Noble Beast wordt alweer het achtste studio album van de Amerikaan. Zijn eerste album kwam twaalf jaar geleden uit en was genaamd Music of Hair. Wie nu alvast een nieuw album van Bird wil horen, hij heeft een nieuw live album uitgebracht, dat heet Live in Montreal. Het is een live recording van een show van vorig jaar.


Track listing Noble Beast:

01 Oh No

02 Masterswarm

03 Fitz and the Dizzyspells

04 Effigy

05 Tenuousness

06 Nomenclature

07 Not a Robot, But a Ghost

08 Anonanimal

09 Natural Disaster

10 Confess

11 Souverian

12 On Ho!

TV on the Radio Overtuigt Ook Live

TV on the Radio live in De Smet, 1 oktober

In het kleine De Smet mag TV on the Radio laten zien dat ook het nieuwe album live goed uit de verf komt. Dat voor de camerás van 3voor12, die de avond presenteert. Zo worden de heren nog filmsterren, want recentelijk stonden ze ook al voor onder andere de camera’s van BBC (Jools Holland) en CBS (Letterman). Overigens allebei met een groter live publiek dan het kleine aantal mensen wat in De Smet past. En overigens speelt Adebimpe af en toe ook in films, maar dat terzijde.

De heren maken dan ook geen camera schuwe indruk. Ze vinden het wel grappig, want jongens voor op de posters zijn het totaal niet. De gemiddelde leeftijd zal toch eind dertig wel liggen, en qua styling zullen ze ook geen hoge punten verdienen. Maar uiteindelijk maakt dat ook helemaal niet uit. Het is verfrissend om alle sexyheid en alle theatrale poses door het raam te zien vliegen. Kyp Malone draagt een te kort shirtje, is flink bebaard, en springt met beide benen op en neer. De gitarist aan de andere kant, Sitek, staat daar met simpele blouse en wiskunde bril de windpijpen nog eens goed om zijn gitaar te doen zodat hij op het juiste moment de gitaar een swing kan geven waardoor het geluid gaat maken. Frontman Tunde Adebimpe laat zijn linkerarm continu bewegen en gooit er tussendoor nog wel wat groovy danspasjes tegen aan, dat nog net wel.

Ondanks dat Jaleel Bunton gevangen zit achter zijn drums steelt hij toch de show. En zoals het deze band betaamt niet met allerlei rare dingen, maar door muzikaal gezien gewoon super te zijn. Live merk je misschien nog wel beter op dat Bunton door de gitaarmuur heen prachtige drumlijntjes weet te creëren voor extra sfeer of voor een funky beat. De stille held. Maar Bunton is niet de enige die goed speelt verder, alle instrumenten klinken uitermate sterk. Bij zowel de nieuwe als oude nummers, waarvan de eerste voornamelijk in het begin van de set zitten. Wat dat betreft was de set vrij frontloaded, met achterin meer een neiging naar de oudere en beproefde songs. De nieuwe nummers, waaronder ‘Golden Age’ en ‘Dancing Choose’, kunnen zich moeiteloos meten met het oudere werk. En zoals verwacht past ‘Dancing Choose’ wel heel goed in de live set.

In het begin heeft zanger Adebimpe nog wel moeite om boven de instrumentale muur uit te komen. Zijn zang is bij vlagen moeilijk hoorbaar al voor degene op de eerste rij. Grappig is wel dat je Sitek als hij mee zingt wel op de eerste rij kan horen, en dan weet je meteen waarom Sitek geen microfoon heeft. Gaandeweg wordt hij echter steeds beter verstaanbaar, en zeker bij de rustige nummers hoor je dat hij in principe goed bij stem is. En de snellere nummers zingt hij met zoveel overgave dat alleen dat al alles goed maakt.

Ook live wordt maar eens duidelijk hoe goed de nummers in elkaar steken. Van de nieuwe nummers tot oudere nummers als ‘Dirtywhirl’ en afsluiter ‘Staring at the Sun’, respectievelijk van de albums Return To Cookie Mountain en Desperate Youth, Blood Thirsty Babes. Alles is heerlijk opgebouwd en heeft een overvloed aan lagen en pareltjes om van te genieten. Wat dat betreft leveren deze doktoren van de muziek een absoluut sterke show af. En ondanks de verhittende lampen heeft ook de band het naar zijn zin. Als Malone zijn plectrum laat vallen lacht hun tourgezel hem toe van achter de reserve plectrums en laat Malone ook een ontspannen lach toe. Het moet ook een stress ontlastende gedachte zijn als je alweer een wereldplaat hebt afgeleverd en je deze ook nog eens naar een live setting kan vertalen.