donderdag 18 december 2008

Interview met Lo-Fi-Fnk, uit ons winterissue

Het is alweer twee jaar geleden dat het Zweedse duo Lo-Fi-Fnk hun debuutalbum Boylife uitbrachten. Een debuutalbum vol heerlijke catchy synth-pop om lief op te dansen. Na lang touren was het enige tijd stil rond de heren, maar op de afgelopen Kitsuné-compilatie stond opeens een gloednieuw, en zeer leuk, nummer van ze, ‘Want U’. Dus tijd om even te kijken wat de heren momenteel aan het doen zijn, om te praten over het tweede album, Zweedse muziek, en ruzie op het podium. Leo was zo lief onze vragen te beantwoorden. (Dit interview stond in het winterissue van ons blad, dat eind november bij concerten is uitgedeeld)

IKRS: Zou je August kunnen omschrijven in vijf woorden?

Leo: Smaakvol, triestig, knap, betrouwbaar, rijk.

IKRS: Jullie hebben ooit gezegd dat Stockholm een kleine stad was. Als je de kans zou krijgen, in welke stad zou je dan liever willen wonen en waarom?

Leo: We hebben alle kansen om te verhuizen naar waar we maar willen, er is niets dat ons tegen houdt. Maar we hebben liever Stockholm dan de meeste plaatsen waar we zijn geweest. L.A. zou wel gaaf zijn trouwens. Of waar dan ook in Californië.

IKRS: Ik heb gelezen dat jullie niet typisch Zweedse muziek maken en dat typische Zweedse muziek niet buiten de grenzen komt. Is daar een reden voor? (in het geval van typisch Nederlandse muziek omdat het kut is, bijvoorbeeld)

Leo: Nou ja, de echte Zweedse INDIE-muziek is buiten de landsgrenzen niet echt te horen. Simpelweg omdat het gewoon TE indie is. Sommige dingen zijn ook echt heel slecht, andere dingen zijn goed en zullen misschien in de toekomst wat meer aandacht krijgen. Wij vragen ons bijvoorbeeld af waarom The Embassy niet de grootste band in de wereld is.

IKRS: Boylife had nummers met een soort “start-stop” ritme. Jullie nieuwere nummers zoals ‘Want U’ lijken in een wat meer club-georiënteerde richting te gaan, met repetitieve teksten en meer een 90s house sound. Gaat jullie nieuwe album club-georiënteerd klinken, en hoe ver zijn jullie met dat album?

Leo: “Nieuwere nummers”? ‘Want U’ is het enige nieuwe nummer dat we hebben uitgebracht sinds 2006, dus mocht je andere nummers hebben gehoord dan zijn ze niet van ons! (hoewel we erg paranoïde zijn en altijd het idee hebben dat iemand in onze studio gaat inbreken en al onze tapes op gaat nemen…)

Over het album, we zijn zo ongeveer halverwege en het voelt echt heel goed op het moment. We zullen echter nooit een simpele, recht toe recht aan clubmuziekband worden. Om de richting te beschrijven die het nieuwe album opgaat zou ik zeggen dat het meer klinkt als singer-songwriter disco en emohouse.

IKRS: Hoe zetten jullie de nummers in elkaar? Komt er iemand met een idee, of jammen jullie net zolang totdat jullie goud raken?

Leo: Meestal schrijf ik de nummers, en vaak komen de nummers uit de meest onverwachte plaatsen of uit gewoon helemaal niets. En dan proberen we ze samen zo goed mogelijk te maken. August doet het grootste gedeelte van het mixen.

IKRS: Het nummer ‘Want U’ stond op de afgelopen Kitsuné-compilatie. Wat is jullie relatie met dat label?

Leo: We hebben de jongens een aantal keer ontmoet en hebben groot respect voor wat ze doen en wat ze in het verleden al hebben gedaan.

IKRS: Tijdens de laatste tour hadden jullie een drummer mee. Is hij nu een fulltime lid van de Lo-Fi-Fnk familie, of schrijven jullie de nummers nog altijd met z’n tweeën?

Leo: Link, onze drummer, is voor het grootste gedeelte gewoon onze drummer op het moment. Maar hij is ook wel op een zekere manier betrokken bij alles wat we op het moment doen. Hij heeft in ieder geval wel invloed.

IKRS: Jullie live shows hebben de reputatie energiek en entertaining te zijn. Wat is het vreemdste wat er ooit tijdens een show gebeurd is tot nu toe?

Leo: Misschien was dat wel toen we in Washington speelden vorig jaar en we ruzie kregen op het podium. We hadden al jaren geen ruzie meer gehad, en het is zo raar dat het juist daar gebeurde van alle plaatsen… En om de show nog beter te maken liep August van het podium af, omdat er enkele gasten aan het lachen waren.

IKRS: Hoe ziet een avond uit met jullie eruit? Ik kan me niet voorstellen dat het net als jullie nummer ‘Wake Up’ is waar jullie wachten totdat iemand over de schouder kijkt en een move maakt.

Leo: Eigenlijk heeft het een vrij grote gelijkenis met dat nummer.

IKRS: Jullie Wikipedia-pagina is erg leeg, dus er is niet heel veel informatie over jullie bekend. Een mooi uitgangspunt om een gerucht over jullie te verspreiden dus! Een suggestie?

Leo: Zeg maar dat we vrienden met Prince zijn.

IKRS: Heel erg bedankt voor het interview, en we hopen jullie snel weer in Nederland te zien.

Leo: Heel erg bedankt!

IKRS: Cheers!

Geen opmerkingen: