zaterdag 21 februari 2009

Iedereen kan dansen volgens en op We Have Band

Live recensie- We Have Band @ kleine zaal Paradiso

Twee nachten als afterparty van Bloc Party in de kleine zaal Paradiso. Dat is geen slechte positie om beslag op te leggen. We Have Band was de gelukkige. Het trio uit Engeland, bestaande uit Thomas, Dede, en Darren, werd overbodig verklaard bij een muzieklabel, en begonnen toen maar een band. En niet zonder succes. De band kreeg al enige blog hype enkele maanden terug- hier bij IKRS tipten we de band als ones to watch voor 2009- en de band kon ook een nummer kwijt op de vorig jaar uitgekomen Kitsuné compilatie, die in hoge achting wordt gehouden. Voordat ze meerdere data op het Texaanse SXSW festival gaan doen, mochten ze dus het afdansen verzorgen voor alle Bloc Party fans, en de enkelingen gekomen speciaal voor deze band.

Die enkelingen stonden in hun goed recht, want het trio speelde fantastisch. De dansbare mix van synths, bas, en halve percussie werkt wonderlijk goed. Het ene catchy nummer na het andere komt uit de speakers. De drie delen de vocalen, wat een leuk samenspel oplevert. Verder is vooral Darren actief bezig. Met blote voeten danst hij over zijn tapijtje terwijl hij en passant nog even de percussie en veel van de vocalen op zich neemt. Niet alleen dat, zijn goede stemming is van zijn gezicht af te lezen. De andere zijn wat serieuzer bezig, maar tussen de nummers door lijken ook zij blij te zijn met de reactie van de kleine Paradiso zaal.

Die reactie, positief en aan de voorkant wordt wat afgedanst, dwingen ze dan ook zelf af. Misschien dat het tweede nummer iets zwakker is, en misschien dat met een lichte aanpassing aan sommige beats de nummers nog makkelijker zouden zijn om op te dansen, maar dat zijn maar lichte puntjes waar een beginnende band nog alle tijd voor heeft om die glad te strijken. Misschien nog extra live uitbreidingen van de nummers erbij. Maar eigenlijk, zeker voor zo’n jonge band, klinkt het allemaal ongelofelijk strak, alsof ze nooit iets anders hebben gedaan. Alleen hun jeugdig enthousiasme verraadt dat. Gestroomlijnde versies worden gespeeld van de nummers op MySpace, de single ‘Oh’, en nog een aantal niet openbaar gemaakte nummers.

‘Oh’ is de eerste single van de band, en is zeker catchy. Het is wat hoekiger dan het meeste wat de band voortbrengt. ‘Hear It In The Cans’ stond op de kitsuné compilatie, en is een snel nummer dat laag voor laag wordt opgebouwd totdat na een halve minuut de riff erbij komt, en na drie kwart minuut als laatste laag de vocalen. Doordat ze alle drie de vocalen doen is er vaak sprake van call-and-response, of als de ander net is afgelopen komt er meteen een nieuwe vocale laag die de leegte opvult. Zo krijgen de nummers slim steeds nieuwe stukken aangeleverd. ‘You Came Out’ is een track op MySpace, en het vrouwelijke deel van de band pakt hier een groot deel van de vocalen als ze zingt “You can dance, so just show them!”.

Naast die tracks komt de band ook met een zeer goede cover van ‘West End Girls’ van de Pet Shop Boys, die live zowaar nog indrukwekkender en beter dansbaar is. De andere tracks, waarvan ik de namen niet kan achterhalen, doen weinig voor deze nummers onder. Wat dus zoveel wil zeggen dat de drie een goed idee hebben van hoe je een goed nummer moet maken, en niet bij toeval een paar leuke riedeltjes ergens gevonden hebben. Vooral de afsluitende track is een dansfestijn van jewelste.

Als je een band hebt getipt en je ziet ze daarna voor het eerst live, is het stiekem toch spannend of ze wel aan je verwachtingen voldoen, of dat je de eerste correcties al weer moet schrijven. Maar niet alleen ik ben denk ik een fan geworden, de rest van de zaal ook. Het trio speelde een sprankelende set met geweldige nummers, en zonder teveel superlatieven te willen gebruiken heb ik toch maar weinig nieuwe, Engelse bands gezien het laatste half jaar die ik zoveel potentie toedicht. Niet op Lowlands, niet op het speciaal daarvoor gemaakte London Calling festival, en ook niet solo gigs in kleine zaaltjes: deze band heeft in Paradiso laten zien waarom blogland aandacht voor ze had. Catch deze band als je ook maar een beetje van dansen en een leuke tijd hebben houdt.

Geen opmerkingen: