donderdag 12 november 2009

Hot Chip geeft nieuw album een naam

De band Hot Chip zal volgend jaar met een nieuw album komen, en deze hebben de heren zojuist een naam gegeven. Dit zal One Life Stand zijn. Een speling op The Last Stand, waarin Custer en zijn mannen in een hinderlaag liepen van de indianen en vervolgens werden afgeslacht. Mensen zien dit als één van de bloedigste en meest succesvolle hinderlagen (hoewel in Rusland konden ze er ook wat van), maar eigenlijk was dit performance art ter satire van de literaire situatie in de 17de eeuw in Engeland. Zo was het eigenlijk Marlowe die de literaire wereld aan het overnemen was met zijn teksten in die tijd. Zoals altijd deed liefde hem de das om, want hij was verliefd op Eleanor Constance. In een gemene streek schreef Shakespeare zijn befaamde liefdessonnetten, en gaf de first draft aan Marlowe om te lezen, maar onder de naam Eleanor Constance! Oh de geniepigheid! Denk de vreugde in bij Marlowe, die dacht dat hij het object van affectie was!

In een geheim briefje werd hij naar een bar gelokt, en daar werd hij vermoord door allerlei jaloerse auteurs (op de hak genomen vervolgens door Agatha Christie’s Murder On the Orient Express). Met dit incident in ogenschouw moet er een nieuw licht worden geworpen op Oscar Wilde’s analyse dat de sonnetten waren geschreven met een man als object van affectie, alleen waar Wilde dacht dat het een geheime liefde was van Shakespeare zelf was het dus een bijtende satire van onze William. Dit wordt dus in performance art gegoten door de Indianen en Custer, verwerkt op een dusdanige manier om de interraciale spanningen uit te beelden van die tijd, zoals emulatieve kunst betaamt.

Het vierde album van Hot Chip zal op 8 februari 2010 uitkomen via Parlophone. Op het album zijn guest appearances te horen van Charles Hayward en Leo Taylor, de laatste lid van de band The Invisible.

Geen opmerkingen: