vrijdag 6 november 2009

Nieuwe tracks uit de week van 29 okt t/m 4 nov

De nummers van de week column bestaat uit een willekeurige greep van nieuw nummers die mijn oren hebben gevonden. Bijvoorbeeld nieuwe nummers live gespeeld, remixes, nieuwe singles, of willekeurige tracks van nieuwe of aankomende albums. Dit laatste wordt bepaald via de shuffle knop, dus compleet random. Is het representatief? Niet altijd, indicatief al misschien iets meer. Een snel, willekeurig kijkje in wat nieuw is of wat er aankomt.

Via de hypem links kan je de nummers meteen beluisteren. Soms werkt de grote play knop niet, maar probeer dan de play knop rechtsonder. Die werkt als het goed is sowieso! De techniek staat voor niets!

Track van de week:
Tangled by C.O.M.B.I.

Oh, wat een killer is het toch altijd als je zo’n naam met al die puntjes moet schrijven, dus dat doen we ook maar even niet meer. C.O.M.B.I. (nou, vooruit, geez…) is een edit serie inclusief doende in ouderwetse disco, dit een track zijnde van James Bradley genaamd ‘Wrapped Up In Your Love’. Het begint een beetje met african influences met trommels, en daarna gaan we echt naar de zeventiger jaren toe. Na net iets over anderhalve minuut begint het nummer eigenlijk pas echt, en dan komt de echte vrolijke disco naar voren en starten de vocalen. En die vocalen kan je rustig in het rijtje soul-disco stemmen scharen. Als dit je niet aan het dansen krijgt dan is het gehele genre misschien niet compleet jouw stijl, want wat mij betreft is het delightful en catchy. De gitaarsolo wordt uiteraard ook even van stal gehaald, maar je moet ook af en toe nieuwe dingen erbij doen in een haast tien minuten klokkend nummer. En dat doen ze dus ook succesvol, af en toe wat gas terugnemend, af en toe een nieuw instrument introduceren, en ga zo maar door. Het is old school goodness en zou voor enig dansende blijheid moeten zorgen.
http://hypem.com/track/942214/C+O+M+B+I++-+Tangled


Orally Fixated by Roisin Murphy
I love Roisin Murphy. Of ten minste, veel tracks van haar kunnen me bekoren. Dus een nieuwe Roisin track is voor mij altijd iets om naar uit te kijken. Helaas dat het ditmaal mij niet in euforie weet te brengen. Er worden enkele elektronische elementen ingegooid die op mij alleen als distortion overkomen en het nummer vervuilen in plaats van dat ze het nummer voortstuwen of anders bijdragen eraan. Misschien dat het refrein moest lijken op een 80s happy pop synth refrein, maar het faalt om echt die catchiness te vangen. Dus het refrein is niet echt heel erg goed. “Orally Fixated” vindt ik ook een beetje een vrij corny titel. Wat mij betreft slaagt het nummer er niet in om de kwaliteiten van Murphy uit te buiten, terwijl het door alle elektronische snufjes ook nog haast onluisterbaar wordt gemaakt. Dat gepaard met een middelmatig refrein zorgt voor toch enige teleurstelling wat mij betreft.
http://hypem.com/track/946785/Roisin+Murphy+-+Orally+Fixated

Lovesick by Lindstrom & Christabelle
Weer een week, weer een fijne track van Lindstrom. Ditmaal met de vocalen van Christabelle, met wie hij zijn volgende album zal opnemen. Christabelle’s voice is wel een beetje spunky, en het geeft Lindstrom een extra stimulans om nieuwe dingen te proberen, en dit doet hij met verve. De bas is hevig aanwezig, en de heldere piano countert het ietwat zwaardere basgeluid. Bovenal is het een nummer zeer geslaagd om je heupen op te bewegen. Christabelle met haar vrij lage stem zingt niet echt als een diva, maar ze verhaalt meer, en dit geeft het nummer een wat meer donkere vibe waar Lindstrom vervolgens omheen bouwt om er iets undergrounds dansbaars van te maken. Dus laat de blije uitroep aan het begin van het nummer je niet op het verkeerde been zetten, dit is meer dark night at the club dan met z’n allen in de zon op een festival dansen. En no one minds it. Fijne toevoeging aan het Lindstrom oeuvre.
http://hypem.com/track/949847/Lindstrom+Christabelle+-+Lovesick

Just Don’t Let Go by Laberge (DJ EQ remix)
Well, hello beat, dat mag je toch wel stellen als dit nummer wordt opgestart. Je kan dit gerust scharen in de beukende elektro categorie, iets wat Vitalic zou kunnen draaien in een DJ set. Beukend, maar wel met enige danssensibiliteit. Verder word de soundscape nog wat uitgebreid met wat spacey sounds op de juiste plaatsen. Het nummer laat je door een opbouw gaan die je mag verwachten bij dit soort nummers sans vocals, hoewel dit niet altijd gebeurt helaas. Maar bij dit nummer dus wel, van het meer beukende tot wat neigingen naar disco, en van afbouw naar opbouw, naar intermezzo, en weer terug. Soms krijgt de bas zelfs even de overhand, om daarna weer met de beat te strooien. Alleraardigste remix dus met een variĆ«teit die het nummer levendig houdt gedurende zijn 6 ½ minuut running time. Als sommige stukken wat inhoudelijker in elkaar zouden zitten zou het nog beter zijn, maar dit is een aangename verrassing voor mij.
http://hypem.com/track/944614/Laberge+-+Just+Don+t+Let+Go+DJ+EQ+Remix+

Feel It When You Know by VHS or Beta (LA Riots remix)
VHS or Beta leverde eerder dit jaar al een bijdrage aan de Happy House EP van The Juan MacLean, waar ze een zeer fijne remix voor afleverde. Dus je mag wat verwachten van deze unit. Op deze remix is de beat een beetje erg straightforward en heeft in het begin van het nummer misschien net te lang de overhand. Daarna komt door wat de remix van ‘Happy House’ zo leuk maakte, namelijk de mix van catchiness en electro. LA Riots maakt het misschien iets te veel om de beat, en dat is misschien in dit geval wel enigszins jammer. Hoewel het wel dansbaar is, en de vocalen en de lichtere stukjes zorgen voor een aangenaam contrast ermee. Geen slechte remix, maar de beat is misschien te overheersend en niet verrassend genoeg, waardoor ook de paring met de VHS or Beta elementen niet geheel goed uit de verf komt.
http://hypem.com/track/947299/VHS+Or+Beta+-+Feel+It+When+You+Know+LA+Riots+Remix+

Animal Animal by Penguin Prison
Oh my, ik heb het gevoel dat ik wat decennia word teruggeslingerd, en not in a good way. Cheesy pop met synths, zo komt het op mij over, met enige African timing erbij. In het refrein worden de vocalen nog eens gladgestreken ook waardoor het nog ballozer klinkt dan dat het al was. Ik kende de band hiervoor niet, en na deze introductie is mijn zin om de ontwikkeling van deze band te volgen niet echt heel drastisch verhoogd. Hoe vaker je het refrein hoort hoe matiger het ook wordt, dus niet echt iets wat erg lang een plaatsje op mijn playlist zal vinden, want de kans dat ik dit meer ga waarderen in plaats van minder had groter kunnen zijn.
http://hypem.com/track/916790/Penguin+Prison+-+Animal+Animal

Geen opmerkingen: