maandag 15 november 2010

Solo album en Fiery Furnaces album van Matt Friedberger

Matt Friedberger heeft een drukke tijd voor de boeg. Niet alleen gaat hij acht solo albums uitbrengen komend jaar – veel daarvan opgenomen met maar één instrument --, ook komt er een nieuw album aan van hem en zijn band Fiery Furnaces. De acht solo albums zijn onderdeel van een box set geheten Solos, en ze zullen in 2011 uitkomen om de twee maanden. De eerste zal in januari het daglicht zien en Napoleonette heten. Het nieuwe album van Fiery Furnaces hoopt Friedberger voor Kerst opgenomen te hebben.

Eén van de nummers op het Fiery Furnaces album gaat mogelijk ‘I Met the Queen of the Night in Daytime’ heten, een verhaal gebaseerd op Leon Volstowitz die dit daadwerkelijk mee heeft gemaakt. Want hij kwam haar tegen, en wat doe je dan? Want ze is wel the Queen of the Night, maar ja, het is nu dag. En voor de dag en de mensen die leven in de dag en slapen in de nacht heeft ze zo weinig gedaan he? Of in ieder geval, ze doet wel veel, met haar regerende hand houdt ze nachtmerries weg en houdt ze de straten en donkere steegjes in de gaten, maar dat krijgen mensen niet mee in hun slaap. Dus Volstowitz denkt, tja, zo’n koningin met al haar privileges, maar nooit voor mij, en nu even niet, want het is dag, en dan doet ze sowieso nooit wat! Typisch de bourgeoisie.

Van één kant logisch dat je zo denkt, want hoe kan je waardering opbrengen voor iets wat je niet ziet? Daarentegen, het gooien met de appel naar haar omdat ze een titel heeft en ogenschijnlijk nooit wat voor hem heeft gedaan (Dat is niet waar, dat is niet waar, schreeuwde ze nog met schelle stem voordat de appel haar dat onmogelijk maakte) maar wel alle privileges van de nobiliteit heeft, tja, dat gaat dan wat te ver. En het is ook dom, want ook al is het daglicht, koningin van de nacht ben je altijd, en iedereen weet dat als je een appel gooit tegen mensen met een titel je ook koningshuisschennis pleegt. En sindsdien is er nooit meer wat van Volstowitz vernomen.

Geen opmerkingen: