maandag 22 februari 2010

3voor12 interviewt secundair ticketbureau, om te genieten van kunst heb je geld nodig

VPRO’s 3voor12 deed onlangs een interview met Sebastian Monteban van Worldticketshop, een secundair ticketbureau dat tickets opkoopt en vervolgens voor meer dan de originele prijs doorverkoopt. Gehaat door veel muziekliefhebbers, maar in het interview probeert Monteban aan te tonen dat ze een legitiem bedrijf zijn en niet één of andere shady website, en dat ze gewoon een gat opvullen in de ticketmarkt. Monteban geeft zo aan dat sommige mensen nu eenmaal best meer willen betalen als ze dat of zeker een gewild ticket oplevert zonder de stress van 10 uur op Ticketmaster, of als ze dat de vrijheid geeft om later pas te bepalen of ze gaan. Hij merkt ook op dat het niet zij zijn die ticketschaarste veroorzaken, maar dat er dan zoveel vraag is naar een band dat ze dan in een andere zaal geboekt had moeten worden (wat velen muziekliefhebbers niet willen, want in ieder geval is het hoe kleiner, hoe beter qua zaal).

Monteban gaat aan het einde van het interview behoorlijk de fout in naar mijn persoonlijke mening. Zo zegt hij: “Tickets voor bepaalde evenementen zijn uiteindelijk gewoon te laag geprijsd, de markt is niet efficiënt en prijzen niet marktconform.” Deze lijn van denken trekt hij vervolgens door: “Het is lastig. De kostprijs voor een Pearl Jam concert is 60 euro, maar de optimale prijs voor een deel van de tickets is misschien wel 200 euro. Als Pearl Jam 200 euro vraagt, kunnen veel mensen er niet meer heen, maar kan de zaal alsnog vol zitten. Is dat eerlijk? Ik ben vrij rechts, ik ben voor vrije marktwerking. Ik vind dat wel eerlijk, het is hoe het economische principe werkt. Ik ben een voorvechter van de vrije markt.”

Hoewel Monteban pretendeert een bepaald economisch principe aan te hangen is zegt hij hier eigenlijk gewoon dat genieten van kunst een elitair goed is. Wil je iets zien dan ben je overgeleverd aan de markt, dus mensen met een minder budget of mensen die geen of nog geen geld verdienen zoals scholieren en studenten hebben domweg pech, want alleen mensen met geld mogen zich laven aan de kunsten en aan evenementen. Dit zou dus betekenen dat de kunst en muziekwereld niet open mag zijn voor iedereen, alleen voor mensen met geld, en alles wat over is, daar mogen anderen ook best heen. Dit staat natuurlijk haaks op het idee van IKRS, namelijk dat creativiteit, kunst, en cultuur toegankelijk moet zijn voor iedereen, en dat iedereen gestimuleerd moet worden om te genieten van kunst, film, en muziek om zo de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Het tegenhouden van de persoonlijke ontwikkelingen, zeker voor studenten en scholieren (want die hebben nu eenmaal niet de funds om zich in deze door Monteban gewenste marktwerking te plaatsen), zou het gevolg zijn van Monteban’s acties, en je houdt dus in feite jonge mensen en mensen met minder geld tegen zich op een culturele wijze te ontwikkelen en, uiteraard, om er nog een beetje lol in te hebben ook.

Het hele interview:
http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/43116258

Geen opmerkingen: