vrijdag 12 februari 2010

Google verwijdert blogs van blogger, beroept zich op klachten

Google, het bedrijf achter blogger (aka blogspot aka de site die velen waaronder ik gebruiken), heeft een aantal blogs verwijderd die mp3s ter download aanboden. Het bedrijf roept zich op klachten die het binnenkrijgt over de blogs en het onrechtmatig gebruik van mp3s. Google geeft aan dat bij meerdere klachten ze eerst een waarschuwing geven, en als er daarna nog klachten binnenkomen dan ziet het zich genoodzaakt om de blogs te verwijderen. Mochten de klachten ongegrond zijn, zo geeft Google aan, dan moet de blog zelve met een counterclaim komen, aangevend dat ze rechtmatig gebruik maken van de mp3.

Okay, voor zover het logische gedeelte, daarna wordt het een beetje Escher achtig, of, eigenlijk, een beetje Chinatown (de film, niet de wijk, niets lugubers aan de wijk, alleen ’s nachts en tussen kwart voor tien en vijf voor tien op de verkeerde plaatsen). Enkele blogs zeggen namelijk dat ze geen waarschuwing hebben gekregen en niet de mogelijkheid hebben gehad om de mp3 ervan af te halen. Sowieso kan ik me voorstellen dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot counter claim en dat deze ook echt serieus wordt afgehandeld.

Het meest bizarre van alles is nog wel dat er klachten binnenkomen over mp3s of downloads of whatever die op legale wijze verkregen zijn om te dienen ter promotie. In other words, de band of het label zelve heeft gezegd, hey, verspreidt dit, we zijn gebaat bij de extra mensen die dit luisteren, en daar komt dan een klacht over. Dus iemand is gewoon blogs aan het rapporteren terwijl hij/zij er niet direct bij betrokken is en dus ook niet wordt benadeeld door de verspreiding van die mp3s! Dat is een beetje hetzelfde als dat ik een stier koop, voor enkele hutjes een rode vlag laat wapperen, en iemand dat ziet en mij bij de politie aangeeft terwijl ik officieel ben gevraagd die hutjes te slopen voor de eigenaar door middel van het gebruik van een stier. Dus of er is een officiƫle waakhond ingeschakeld die als een soort bulldozer te werk gaat, of iemand is moraalridder aan het spelen en snapt niet dat sommige labels en bands er juist bij gebaat zijn. Hoe dan ook, blogs zijn de dupe, en eigenlijk ook Google, want deze blogs, na al het extra werk om een nieuwe site op te zetten, gaan verder bij een andere host.

De vraag rest, hoe kan Google blogs verwijderen als gevolg van fantoom klachten die niet worden nagegaan, en wie speelt deze valste klachten door? Als het een moraalridder is dan raad ik deze persoon aan een boek van Cervantes te lezen, want dat is wel een beetje Don Quichot achtig, no?

2 opmerkingen:

Linda zei

Het is zelfs nog een beetje erger gezien Google beloofd had blogs niet meer plots te verwijderen, maar eerst de posts, waarover de klacht in de eerste plaats ging, zou verwijderen: http://www.guardian.co.uk/music/2010/feb/11/google-deletes-music-blogs

Stef zei

Interessant, want dat hebben ze dus niet gedaan, beetje vreemd allemaal. Alsof Google dat soort sites van Blogspot af wil hebben en het niet erg vindt als ze naar Tumblr of whatever gaat.