dinsdag 22 juni 2010

Multimedia project Dessner broertjes krijgt album release

Het multimedia project van de Dessner broertjes, de twee gitaristen in de band The National, zal een album release krijgen. Het project heet The Long Count, wat eigenlijk een wiskundig project was in de zeventiende eeuw van Zeboria Delgatz, die op een rij een groot aantal nummers wilde plaatsen, een lange telling dus. Echter, dit ging niet zonder slag of stoot, zo wilde Delgatz eerst zeven bij vier plaatsen en vier bij zeven. Het is zoveel logischer, volgens hem, de vier lijkt gewoon groter dan de vijf, en zeven is eigenlijk inferieur aan beide getallen. Zijn mede wiskundigen zeiden, doe nou niet, zeven is groter dan vijf is groter dan vier.

“Maar waarom?”, vroeg Delgatz af. Wat maakt 4 minder dan 5 of 7? Wat zie je aan het woord en het getal 4 dat het kleiner is dan het woord of getal 5? Zowel het getekende getal als het geschreven woord hebben nul betekenis! “Maar iedereen is het erover eens dat vijf groter is dan vier!”. “Iedereen, iedereen,” foeterde Delgatz, dat een paar mensen die betekenis hebben gegeven aan iets betekent niet dat ik het correct moet vinden! Mijn gevoel is als ik een 4 zie, dat is groter dan 5. Kijk ernaar! Het is gesloten, een vijf is open aan alle kanten, net als een 1, 2, en 3. Vier is gedeeltelijk gesloten, net als 6, 8, en 9! Het is gevoelsmatig! Het is voor mijn gevoel zo logisch, dus dan heeft dat cijfer die betekenis voor mij!

De Vereniging van Wiskundige Logica en Andersoortige op Getallen Gebaseerde Wetenschappen (de VWLAGGW) kwam in een spoedzitting bijeen, want dit soort afvalligen moesten aangepakt worden. 4 is vier, dat is algemeen geaccepteerd, en om dat in twijfel te trekken, het lef! En zo beraamden zij een aanslag op Delgatz. Dit, echter, bleek niet nodig, want de zeven was zo in zijn eer gekrent dat deze Delgatz opat. Sommige problemen lossen zich nu eenmaal numeriek op.

De broertjes Dessner zullen aan het einde van deze maand de muziek proberen op te nemen. Dit zal een rond de zeventig minuten durend album worden met onder andere contributies van Matt Berninger (zanger The National) en Kelley Deal. De twee willen het ook nog laten volgen door een lichte tour. Wanneer weet niemand, want The National zit vrij volgeboekt, waaronder twee data in Nederland in juli!

Geen opmerkingen: