zaterdag 3 oktober 2009

Nieuwe tracks van de week van 24 t/m 30 sept

De nummers van de week column bestaat uit een willekeurige greep van nieuw nummers die mijn oren hebben gevonden. Bijvoorbeeld nieuwe nummers live gespeeld, remixes, nieuwe singles, of willekeurige tracks van nieuwe of aankomende albums. Dit laatste wordt bepaald via de shuffle knop, dus compleet random. Is het representatief? Niet altijd, indicatief al misschien iets meer. Een snel, willekeurig kijkje in wat nieuw is of wat er aankomt.

Via de hypem links kan je de nummers meteen beluisteren. Soms werkt de grote play knop niet, maar probeer dan de play knop rechtsonder. Die werkt als het goed is sowieso! De techniek staat voor niets!

Track of the week:
‘Night by Night’ van Chromeo
Dansbaar en catchy, dat is toch wel het minste wat je kan zeggen over deze track van Chromeo. De vocals passen perfect bij de Eighties vibe van dit nummer, heerlijk slick. Rond de 2:20 mark houden de vocalen even op voor een ouderwetse gitaarsolo over de beat en synths heen. Daarna mag ook de piano zich nog even uitleven voordat we door de gemanipuleerde vocalen een beetje meer de club richting opgaan. Als dit mensen niet aan het dansen krijgt dan moet het wel een vrij dode club zijn. En ja, het heeft een beetje een retro sound, maar dat maakt nu al een tijdje de beste sound om los te gaan in de d.i.s.c.o., no?
http://hypem.com/track/923164/Chromeo+-+Night+By+Night

‘Leach Power’ van Servo
Old fashioned disco, en dat is duidelijk vanaf de get go. In ieder geval instrumentaal zeker, de vocalen zijn een beetje funky. Wat onderstreept wordt door het “funk out” wat ze zeggen tegen alle “funky people”. Tussen alle drums komt af en toe een synthlijntje opkroppen. Het is wel redelijk dansbaar, alleen het loopt niet zo soepel als dat zo’n track misschien nodig heeft. En als het wel zo loopt dan komt het doordat het echt old-fashioned klinkt, echt jaren zeventig disco met een paar nieuwe elementen erin verstopt zodat het niet al te gedateerd aandoet. Misschien live zal het bij de juiste crowd nog wel voor een feestje zorgen, maar zo stand alone mist het toch net de echte punch om algehele manie te veroorzaken.
http://hypem.com/search/leach%20power%20servo/1/

‘She’s Electric’ van Nightwaves (Vega remix)
Ah, Vega, oftewel Alan Palomo van het misschien lichtelijk bekender geworden Neon Indian. Truth is though, Vega is meer mijn stiel, en het is meer zijn disco-pop band. Het is dus ook niet verrassend als er bij de description alvast Italo Dub staat, want dat is hetgeen waar, qua remixes, Vega zich toch een beetje op richt. En ook nu kan deze track in een italo set terecht. De vocals zijn dromerig, en de instrumentale begeleiding is typisch de sound van Agebjorn en dergelijke in that field. Met dat gezegd zijn er al betere remixes van Vega verschenen (zoals de week hiervoor nog zijn remix van Mimo’s ‘Running Out’). Misschien is het zelfs een beetje te soft, een beetje te zeer een mak lammetje. Het is still decent, en niet dat ik nu ophoud met Vega volgen, maar als deze track je ook maar enigszins kan bekoren wil ik je toch even aansporen om een andere track van de man te zoeken. Hup. Toe maar.
http://hypem.com/track/920634/NightWaves+-+She+s+Electric+Vega+Italo+Dub+

‘Black and Blue’ van Miike Snow (Tiga remix)
Miike Snow, ah, dat debuutalbum was best fijn toch? ‘Black and Blue’ is in ieder geval één van de betere tracks op het synth pop album van de heren (en de clip was best cool). Laat het vervolgens maar aan Tiga over om er een club track van te maken. Tiga’s DJ set afgelopen zomer op Lowlands was haast minimal vergeleken met de electroclash extravaganza’s die hij ons voorschotelt met zijn albums (hoewel hij er toch nog een paar eigen tracks in wist te mixen). Deze track is dus opeens een stuk club vriendelijker, met een beat, handgeklap, en wat club noises en scratches erin gewerkt. En met natuurlijk veel herhaling van bepaalde vocalen stukken. Op 2/3de verandert de toon iets voor even, om vervolgens weer op te bouwen naar een typische clubtrack sound. Als techno stuff meer je ding is dan is dit ongetwijfeld dansbaarder dan het origineel, hoewel het niet de apotheose zal zijn van de aankomende Tiga set, dat denk ik niet.
http://hypem.com/track/919782/Miike+Snow+-+Black+Blue+Tiga+Remix+

‘You’ve Got The Love’ van Florence and the Machine (The XX remix)
Florence and The XX zijn allebei hot, I know, maar om nou een cover van ‘You’ve Got The Love’ te maken uberhaupt, en daar weer een remix van, I don’t know. In ieder geval kudos voor het maken van een track die compleet anders klinkt. De vocalen van de zanger van The XX zijn er in gemixt, waardoor in plaats van een euforische club track het iets melancholisch krijgt, er komt meer verlangen in de track. Met dat gezegd, hoe goed The XX de eigen nummers ook goed weten te laten doorlopen en smooth te laten klinken voelt dit toch enigszins geforceerd aan. Te fragmentarisch, zowel qua muziek als wat de vocal bits betreft. Het idee is waarschijnlijk interessanter dan dat het daadwerkelijk geworden is. Zeker als Florence haar strotje opentrekt en dit vocaal gemanipuleerd wordt. En als de zanger van The XX iets moet aanzetten merk je dat dit van nature niet past bij zijn stem. Meer een novelty track dan dat het daadwerkelijk goed is.
http://hypem.com/track/923338/Florence+the+Machine+-+You+ve+Got+the+Love+The+XX+Remix+

‘Back Down’ van Munk (Cut Copy Jackmaster remix)
Ah, Munk met zijn house pianolijntje, maar het werkt nog steeds. Zeker als Cut Copy achter de knoppen zit om er nog een twist aan te geven ook. Want Cut Copy weet na twee goed ontvangen synth-pop albums wel hoe je iets moet maken wat goed in het gehoor ligt. En dat valt dan ook te zeggen over deze remix van de nieuwe track van ‘Munk’. De track is vrolijk makend en kan zeker voor wat gezwier zorgen op de dansvloer. De vocalen worden nooit doorgezet, wat enigszins vreemd aandoet maar wat bij “enigszins vreemd” blijft en niet het nummer van zijn koord afgooit. De trommels zorgen voor wat variatie op de pianolijn, en je kan de drie van Cut Copy in je hoofd al die handklapjes zien doen. Zeer welkome en vrolijk nummer waar je door het doorsijpelende enthousiasme de neiging krijgt de repeat knop eens in te drukken.
http://hypem.com/track/919723/Munk+-+Back+Down+Cut+Copy+Jackmaster+Remix+

Geen opmerkingen: