vrijdag 23 oktober 2009

Nieuwe tracks uit de week van 15 t/m 21 okt

De nummers van de week column bestaat uit een willekeurige greep van nieuw nummers die mijn oren hebben gevonden. Bijvoorbeeld nieuwe nummers live gespeeld, remixes, nieuwe singles, of willekeurige tracks van nieuwe of aankomende albums. Dit laatste wordt bepaald via de shuffle knop, dus compleet random. Is het representatief? Niet altijd, indicatief al misschien iets meer. Een snel, willekeurig kijkje in wat nieuw is of wat er aankomt.

Via de hypem links kan je de nummers meteen beluisteren. Soms werkt de grote play knop niet, maar probeer dan de play knop rechtsonder. Die werkt als het goed is sowieso! De techniek staat voor niets!

Track of the Week:
‘Heatwave’ van Fabian (Russ Chimes’ Funkwave remix)

Je hebt in remix land eigenlijk een paar zekerheidjes wat betreft slick, dansbare remixes. Russ Chimes mag zich in dat rijtje scharen. Ook deze remix, van Fabian’s ‘Heatwave’ zal weer de nodige heupjes doen laten wiegen, en is catchy zoals we van Chimes gewend zijn. I’m a sucker voor goed lopende, smooth remixes, dus het mag geen wonder heten dat dit nummer bij mij in de smaak valt. Met dat gezegd lijkt het vooral Chimes’ inbreng die deze remix succesvol maakt, want de vocalen stukjes waar Chimes weinig aan toevoegt halen eigenlijk het nodige tempo uit het geheel. De stem is ook weinig krachtig, en misschien zorgt dat ervoor dat de remix niet tot de vaste rotatie van DJ sets en playlists zal gaan behoren. Daarentegen het stuk solo in het derde kwart van de track is zeer funky en vergoedt de mindere vocalen. Verder alleraardigst en swingbaar.
http://hypem.com/track/938763/Fabian+-+Heatwave+Russ+Chimes+Funkwave+Remix+

‘I Don’t Like Your Band’ van Annie
Het is al een tijdje geleden dat het album überhaupt uit had moeten komen, en nu is het er, en na zo’n vertraging is iedereen natuurlijk gebrand om het af te maken. Met messen in de aanslag, collectief. En dan is het misschien niet erg verstanding om met een nummer te komen getiteld “I don’t like your band” waarin je verhaalt over hoe je iemands muziek niet leuk vindt en hoe passé het klinkt. Dan vraag je natuurlijk om de inkopper, nee, jouw muziek klinkt lekker 2008, wat nou net het jaar was dat het album sowieso uit had moeten komen. Overgeproduceerd, de stem vrij fragiel klinkend naast de meer beukende electro, en helaas lijkt ze zich aan te sluiten bij de rij vrouwelijke synth artiesten die mainstream pop maken zonder er veel aan bij te dragen.

http://hypem.com/track/937545/Annie+-+I+Don+t+Like+Your+Band

‘She Found the Diamonds’ van Get Shakes
Get Shakes, dat ken ik, dat had vorig jaar een paar leuke nummers, onder andere verschillende delen Disneyland. Waar ze in de tussentijd zijn gebleven weet niemand, maar ze zijn nu in ieder geval terug met ‘She Found Diamonds’. In mijn herinneringen waren de andere nummers iets meer club gericht, en de stemmen klinken ook nog zo, alleen het instrumentele lijkt beïnvloed door African sounds, nu met een soort rap-achtige vocalen erover. Onder het vele extra’s zit nog wel een heupwiegend synth lijntje, maar het enthousiasme wat de vorige, eerdere tracks teweegbrachten kan ik weinig opbrengen. Gelukkig mag op drie kwart het synth lijntje even in de spotlight staan, en dat zal het op de dansvloer misschien nog wel redelijk doen. Misschien is het louter dit nummer, misschien is het een nieuwe richting, maar uit persoonlijke voorkeur hoop ik dan toch eigenlijk op het eerste.
http://hypem.com/track/934611/Get+Shakes+-+She+Found+The+Diamonds

‘Heads Will Roll’ van Yeah Yeah Yeahs (A-Trak remix)
Oh my, is dit YYYs nummer nog niet vaak genoeg geremixd? Blijkbaar niet, want A-Trak doet het nogmaals, en nog een keer blijkbaar niet, want de remix wordt gehypt tot grootse hoogten. En niet zonder reden, want het is een clubmix door en door. Als je smooth en subtiel zoekt dan kan je beter in Hypem Fred Falke of iets dergelijks intikken, maar zoek je een flinke beat die de club uit zijn dak kan laten gaan, plus natuurlijk de catchy vocalen van Karen O, dan zit je hier goed. Je hoeft geen dagdromer extraordinair te zijn om te zien waarom de clubscene erop verliefd is geworden. En ik zeg wel dat het niet een erg subtiele en smooth remix is, maar ik heb ook veel ruwere club versies gehoord, dus wat dat betreft is het niet louter een zaak van een grote beat eronder gooien en gaan. Net iets verder dan de helft wordt de track helemaal teruggebracht om vervolgens een kale beat met wat bliepjes te introduceren, met Karen O die scratch achtig “on the floor” zingt, waarna het nummer weer op eerdere wijze verder gaat. Dat het mensen in beweging kan krijgen wil ik graag geloven.
http://hypem.com/track/938861/Yeah+Yeah+Yeahs+-+Heads+Will+Roll+A+Trak+Remix+Club+Edit

‘Foaming’ van Primary 1 (Memory Tapes remix)
Is dit Aziatisch? Bij Memory Tapes weet je het nooit, want de professionele dromer heeft niet bepaald een beperkt pallet van geluiden waar hij aan gebonden is. Toch hoor je door de dromerige sfeer direct dat dit een remix van Memory Tapes is. Desondanks vind ik het niet één van zijn betere. Hoewel het escapistische nog steeds intact is werkt het getingel in de eerste helft van het nummer me op mijn zenuwen. Niet geheel onverstandig zegt hij daar rond de helft even gedag tegen, en rond die mark komt eigenlijk het beste stukje van de remix. Helaas keert het daarna toch weer terug naar de originele start sound, wat ik persoonlijk zelfs bij de reprise ervan nog steeds niet het beste idee vind dat Dayve Hawke ooit heeft gehad. Oh well, als je zoveel goede dingen maakt mag er ook wel eens iets minders tussen zitten, nietwaar?
http://hypem.com/track/935154/Primary+1+-+Foaming+Memory+Tapes+Remix+

‘Walk on Water’ van Midnight Masses
Een atmosferisch, vijf minuten durende symfonie van Midnight Masses. “Carry on for your daughter / for your son” klinkt het, wat meteen de image van een sterftebed oproept. En met “Carry on, walk on water” erbij zou het ook nog zomaar een ode aan Jezus kunnen zijn, en ik weet niet of ik daar nou echt zo vrolijk van word. Sowieso dat de connotatie al getrokken kan worden en het nog een serieuze mogelijkheid is ook zegt al wat over de sfeer van het nummer. Er is ook veel samenzang te horen, “ah-ha-ah-haaaaa”. Veel verder dan dat en de eerder genoemde zinnen komen ze in die vijf minuten ook niet overigens, vier zinnen extra zitten er volgens mij nog net in, maar om van een overvolle lyrics sheet te spreken, nou nee. Ik vind wel de overgang na “for your son” naar het iets snellere gedeelte leuk, dat dan weer wel. Helaas gebeurt dit wel een stuk of drie keer in het nummer, en bij gebrek aan andere dingen om op te focussen gaat ook dat redelijk snel vervelen. Atmosferische, rustige stukken kunnen ook zeer grijpend zijn, maar hierin is de herhaling te groot en de gebeurtenissen te klein, met de gravitas komende van kerkelijke connotaties die je kan trekken, waarschijnlijk onbedoeld, maar de intentie van de auteur heeft helaas al sinds Barthes geen effect meer op het verdere genot van het stuk.
http://hypem.com/track/938690/Midnight+Masses+-+Walk+On+Water

Geen opmerkingen: