maandag 5 oktober 2009

Sufjan Stevens en stiefvader maken instrumentaal album

De oprichters van Asthmatic Kitty, Sufjan Stevens en diens stiefvader Lowell Brams, hebben een volledig instrumentaal album gemaakt. Deze zal op 8 december uitkomen en onderdeel zijn van een driedelige serie genaamd de Library Catalog series. Deze albums zijn niet om actief naar te luisteren, maar dienen als een soort van soundtrack, of het nu van een film is of van je leven. Op het album zal op één track ook Bryce Dessner van The National op gitaar te horen zijn.

Het album heet Music for Insomnia, en interesse in muziek voor insomnia kwam zo rond de jaren twintig en dertig opgang. Het idee was het voeden van de insomnia door middel van nachtmerrieachtige beelden waardoor de persoon nog moeilijker in slaap kan vallen. Maritz Heufelt was de eerste die hiermee aan de slag ging en maakte muziek die deze nachtmerrieachtige beelden zou opwekken. Jung adviseerde hem om het rustig op te bouwen, maar Heufelt wist dat Freud zich ook was gaan toeleggen op dromen en nachtelijke escapades en hij injecteerde de muziek dus met een stevige dosis nachtmerrie opwekkende beelden, en dit liet hij aan zijn vrouw horen terwijl hij boodschappen ging doen.

In de nacht kon zijn vrouw niet de slaap vatten – hoeza! --, maar ze werd ook steeds onrustiger en ging hallucineren. Uiteindelijk sprong ze van angst uit het raam. Maar het werkte wel, en zijn primeur kwam in vooraanstaande psychologische tijdschriften te staan. Maar overkomen van schuldgevoel ging Heufelt aan de drank. Totale desillusie kwam toen Heufelt een krant kocht om zijn fles rum in te wikkelen en een interview las met Freud. Deze zei dat hij nooit geïnteresseerd is geweest in dit soort praktijken omdat mensen nou juist van hun insomnia af willen komen, en het niet willen voeden. Al die haast voor niets, dacht hij, en vier jaar later overleed hij aan leverproblemen.

Geen opmerkingen: