woensdag 5 mei 2010

Documentairemaker gaat YouTube concert The National regisseren

In de categorie, hoe groot zijn YouTube en The National, niemand minder dan de veteraan D.A. Pennebaker gaat een concert registreren van de eerder genoemde band, en deze zal op YouTube te streamen zijn (en daarna nog een maand). Het gekozen concert is er eentje ten behoeve van de Red Hot Organization, een organisatie die strijd tegen AIDS en voor een goede voorlichting hiervoor. Het zal op 15 mei plaatsvinden in Brooklyn.

D.A. Pennebaker, geboren in 1925, is een voor een Oscar genomineerde documentairemaker die onder andere de epische film Ziggy Stardust and the Spiders from Mars heeft geregisseerd. Dit na de documentaire Don’t Look Back over een tour van Bob Dylan in de jaren 60. In 1994 werd hij genomineerd voor een Oscar voor zijn documentaire The War Room, waarin hij de campagne van Bill Clinton voor het presidentschap vastlegde. Hij zal het concert regisseren samen met zijn vrouw, Chris Hegedus. Het zal de eerste keer zijn dat dit duo een live registratie van een concert op film zet, laat staan eentje die direct zal streamen. Het concert zal voorafgegaan worden door een korte film van Pennebaker.

Het medium is ook opzienbarend. Want hoewel, ik, jij, je zus, je vader, en een marmottenkolonie YouTube gebruiken is het nu niet bepaald een medium waar Oscar winnaars zich veelvuldig mee bezig houden. Het heeft, net als Wikipedia, toch nog altijd een beetje een reputatie van niet serieus en och-daar-houden-wij-professionals-ons-toch-niet-mee-bezig. Het gebruik wordt toch een beetje gezien als indicatie van amateurisme tegenover professionalisme, want echte experts doen dit soort dingen niet. Nu zal Pennebaker hiermee geen kentering veroorzaken, maar het wordt in de komende vijf tot tien jaar interessant om te zien hoezeer YouTube ook op “serieuze” terreinen grond wint en wat de status ervan zal zijn in, let us say, 2025.

Geen opmerkingen: