woensdag 6 oktober 2010

Dave Navarro spreekt over reeks van zelfmoorden onder jonge homoseksuelen in Amerika

Dave Navarro, bekend van Jane’s Addiction en ook voormalig lid van Red Hot Chili Peppers, heeft zich op steunende wijze uitgelaten met betrekking tot een reeks zelfmoorden onder homoseksuele jongeren in Amerika. In een open brief probeert hij jongeren die worstelen met hetzelfde probleem te steunen. In de afgelopen weken hebben een aantal zelfmoorden het nieuws gehaald in Amerika, waar homoseksuele jongens -- of jongens die “verdacht werden van” homoseksualiteit -- tussen de 13 en 18 jaar zo gepest werden dat ze geen andere uitweg meer zagen. In korte tijd zijn Asher Brown (13), Seth Walsh (13), Billy Lucas (15), Tyler Clementi (18), en Raymond Chase (19) hierdoor in het nieuws gekomen.

De gitarist zei hierover, en ik quote de website Spinner: "I cannot imagine what it's like growing up in a close-minded environment and being gay, bi or transgender," Navarro wrote. "I don't think any of us who aren't can possibly imagine. The strength and character it must take to stay true to yourself in such an unforgiving microcosm are qualities that a major portion of the world lacks ... Sad, but true."

"When one of our children gives in and gives up, it is not only a tragedy but a victory for those who fear diversity," the guitarist said. "DO NOT LET THEM WIN! I know how overwhelming the feelings can get and how small the reality can feel, but the bottom line is that this is but a drop in the bucket in terms of the magnitude of life. You can get through this. High school is full of plenty of bullies and fear-based hate, as is the world."

Persoonlijk vind ik het altijd een groot tragedie als jonge mensen van hun levenslust worden ontnomen. Op dit punt hadden ze vol van het leven moeten kunnen genieten, hadden ze de diepgang en de mooiheid van de wereld moeten ontdekken, en hadden ze met een twinkeling in hun ogen moeten rondlopen om zo zelf de wereld weer net wat mooier te maken voor anderen. De wereld wordt er niet leuker door, niet mooier door, en niet beter door als mensen andere mensen zo hun levenslust weten te ontnemen dat ze maar één uitweg zien. Dat na millennia op deze aardbol het nog niet tot alle mensen door is gedrongen dat iemand gelukkig laten zijn in hoger aanzien moet staan dan iemands individuele stoerheid, tja, keep in mind, no one belongs here more than you.

Deze wereld, hoe dom en idioot hij soms ook is, heeft ook zoveel mooie dingen, en ik denk dat je altijd moet proberen hetgeen wat jouw amuseert te vinden. Er is altijd wel iets te vinden waarmee je jezelf kan amuseren en wat mooi is, als je het er een handje bij helpt. Wat Navarro zegt, het is maar een microkosmos in de wereld, ook al lijkt het op dat moment heel je wereld. Idioten zijn er overal, schoonheid ook, en vind dat, en amuseer je daarmee, en de rest moet je er niet toe laten doen. En als jij die schoonheid vindt, dat draag je vanzelf uit, en dan voor iemand anders vorm jij die schoonheid dan weer. Als iemand je uitscheld, of vertelt dat je dood moet, of als iemand je belachelijk maakt; er is altijd iemand die jou aan de andere kant van het perron of de straat ziet staan en zijn levensvreugde voor die dag uit jouw mooiheid haalt.

Geen opmerkingen: