maandag 28 september 2009

Nieuwe tracks uit de week van 17 t/m 23 sept

De nummers van de week column bestaat uit een willekeurige greep van nieuw nummers die mijn oren hebben gevonden. Bijvoorbeeld nieuwe nummers live gespeeld, remixes, nieuwe singles, of willekeurige tracks van nieuwe of aankomende albums. Dit laatste wordt bepaald via de shuffle knop, dus compleet random. Is het representatief? Niet altijd, indicatief al misschien iets meer. Een snel, willekeurig kijkje in wat nieuw is of wat er aankomt.

Via de hypem links kan je de nummers meteen beluisteren. Soms werkt de grote play knop niet, maar probeer dan de play knop rechtsonder. Die werkt als het goed is sowieso! De techniek staat voor niets!

Track of the week:
‘See the Sea (Red)' van Vitalic
Ah, de Fransman Pascal Arbez is terug, en hoe! Het begint met wat weifelende sounds, daarna komt de beat, wat storing, en vervolgens begint het nummer pas goed. De lichtere sound die er vervolgens bijkomt zorgt voor een soort van euforie door de stompende electro heen. Niet dat het louter dat is, want Vitalic kan het ook terugbrengen, en ondanks dat je enigszins het gevoel hebt dat het allemaal minder gepolijst is dan tegenwoordig de norm is zit er een zorgvuldig opgebouwde structuur in met sounds die bij elkaar passen, en daar heeft Vitalic een neusje voor. Subtiliteit schijnt door de electro heen zonder dat het een subtiele track is. Als je het nog volgt, en zo niet, vooral luisteren, maar dat moet je sowieso doen. Het belooft wat voor het aankomende album.
http://hypem.com/track/918572/

‘You’ll Disappear’ van The Phenomenal Handclap Band (Munk remix)
The Phenomenal Handclap Band heeft met dit nummer en ’15 to 20’ een paar leuke tracks neergezet. Vooral het verlengd uitspreken van “you’ll disappeaaaar” werkt uitstekend op dit nummer, het geeft een heerlijke sfeer. Munk zet er een piano house deuntje onder, en dat werkt altijd. Het is niet de meest innovatieve remix, maar het is dansbaar, en de track leent zich uitstekend voor dit soort werk. Sowieso is de single met deze remix en remixes van o.a. Prins Thomas en Horse Meat Disco een leuke toevoeging aan ieders collectie. Of deze remix de beste is die erop staat waag ik te betwijfelen, maar het is leuk genoeg en de track werkt zeker mee.
http://hypem.com/track/917024/The+Phenomenal+Handclap+Band+-+You+ll+Disappear+Munk+Remix+

‘Million Dollar Bill’ van Whitney Houston (Mike Simonetti remix)
Waaaatttt? Whitney Houston op IKRS? Aye, maar wel in de vorm van een remix van Italians Do It Better (Glass Candy, Desire, etc) baas Mike Simonetti. En niet te lang geleden vroeg ik op IKRS me af hoe zo’n italo-disco remix zou zijn met in plaats van een marginale vrouwelijke vocalist zo’n mega diva als Houston met zo’n echte diva stem. Et voila, Simonetti geeft me de kans dit daadwerkelijk te bekijken door het remixen van de nieuwe single van Houston. In een italo-disco vorm uiteraard. En het is iets wat zo in de gay disco DJ set van Horse Meat Disco kan. Houston’s stem (niet haar naam) geeft het wel een beetje een mainstream jaren 70 disco vibe, in tegenstelling tot een meer underground disco NY vibe, puur door de geliktheid van haar stem en het originele nummer. Want je kan het wel omtoveren tot italo-disco, je moet ook werken met wat je hebt natuurlijk. Maar ondanks dat is het zeker een fijn nummer, en qua overloop en smoothness een heerlijke remix van Simonetti. En het resultaat is gewoon best nice, eigenlijk, zeker als je een beetje mainstream en een hoog disco gehalte niet erg vindt.
http://hypem.com/track/915538/Whitney+Houston+-+Million+Dollar+Bill+Mike+Simonetti+Edit+

‘Papillon’ van Editors
Dit klinkt echt als een Joy Division tribute band, alleen dan met de technologie twintig jaar verder en een betere echo in de synths. En eerlijk is eerlijk, het geeft wel het geheel een spooky atmosfeer. En de track, door de drumbeats gemixt met de synth, is nog vrij catchy ook. All in all geen slechte track, hoewel ik het idee heb dat Tom Smith’s stem eigenlijk slechter wordt naarmate de albums vorderen, maar misschien ligt dat wel aan mij. Dus wat is zo off putting aan deze track? Het is waarschijnlijk de heavy-handedness van het nummer. Het refrein, in particular, is een beetje geforceerd. “If there really was a God here / he’d have raised a hand by now”. Sowieso wordt ik een beetje kriegelig als God erbij wordt gehaald op zo’n wijze. En zo zijn er nog een paar zinnen waarvan ik denk, is het echt nodig. Aardig, maar uiteindelijk zijn er teveel elementen waardoor ik er niet rustig van kan genieten.
http://hypem.com/track/903985/Editors+-+Papillon

‘Fences’ van Phoenix (Friendly Fires remix)
Phoenix was in het eerste half jaar niet weg te slaan van het beeldscherm, want op elke blog werden de heren de hemel in geprezen. Friendly Fires is ook een band die de nodige pers krijgt, dus een remix van deze twee zou positief uit moeten pakken no? No. Nope. De remix is veel te druk, er rammelt de hele tijd wel wat, en het gaat eigenlijk in tegen de smooth sound van Phoenix. Wat overblijft van de originele track is de stem, en het is niet mijn favoriete stem want ik vind het te steriel wat, granted, gewoon een persoonlijke voorkeur is. De remix lijkt ook niet bepaald richting iets te gaan, behalve dan een rammelend vehikel te maken voor die stem. Ik word er persoonlijk een beetje onrustig van.
http://hypem.com/track/914213/Phoenix+-+Fences+Friendly+Fires+Remix+

‘Thunderbird’ van The Golden Filter
The Golden Filter heeft dit jaar IKRS al verblijd met enkele heerlijke disco tracks, en deze track lijkt te volgen in die traditie. Het is iets krachtiger, het lijkt iets meer clubgericht, en de stem in contrast is nou juist iets fragieler, met de uithalen zo dun over de flinke beat dat je jezelf afvraagt of ze het gaat halen of dat het ter aarde stort. Waar eerdere tracks misschien nog waren om lieflijk op te dansen zal dit volledige manie op de dansvloer teweeg brengen. De band heeft een eigen sound, en met de remixes afgelopen zomer was ik even bang dat het te limiterend was, maar deze track bewijst dat binnen deze sound er nog wat ruimte is om te spelen, en dat zorgt niet alleen voor een fijne track, maar ook voor positiefheid voor het aankomende album. Zeker als op drie kwart van de track er ook wat spoken word tussenkomt met zware trommels, om vervolgens de dansvloer weer te verhitten.
http://hypem.com/track/918317/The+Golden+Filter+-+Thunderbird

Geen opmerkingen: