zaterdag 5 september 2009

Nieuwe tracks uit de week van 27 aug t/m 02 sept

De nummers van de week column bestaat uit een willekeurige greep van nieuw nummers die mijn oren hebben gevonden. Bijvoorbeeld nieuwe nummers live gespeeld, remixes, nieuwe singles, of willekeurige tracks van nieuwe of aankomende albums. Dit laatste wordt bepaald via de shuffle knop, dus compleet random. Is het representatief? Niet altijd, indicatief al misschien iets meer. Een snel, willekeurig kijkje in wat nieuw is of wat er aankomt.

Via de hypem links kan je de nummers meteen beluisteren. Soms werkt de grote play knop niet, maar probeer dan de play knop rechtsonder. Die werkt als het goed is sowieso! De techniek staat voor niets!

Track of the week:
‘Fire Eyes’ van Canyons

De track laat er nauwelijks gras over groeien, want het begint al meteen met een flinke drumbeat die niet zal aflaten de komende 7 ½ minuut. Er komt wel steeds meer bij. Het heeft een beetje een Grace Jones vibe, met de stem die ons over de beat heen wat toefluistert, bijna onheilspellend. Het is blijkbaar de voorbode voor de synth die vervolgens het nummer overneemt, en het waarschuwen verandert in zingen, nog steeds op een haast Grace Jones achtige jaren 70 disco manier. Nu hou ik van spoken word, disco, en Grace Jones, dus ondanks dat het nummer wel een erg stevige retro vibe heeft is het alleraardigst, zeker voor met ogen dicht in de club. Rond vijf en een halve minuut bouwt het instrumentaal af en komt de foreboding stem op de voorgrond, al zingend “I feel like a woman again”. Ook jongens mogen hier gerust op dansen overigens, disco is all about liberation anyway.
http://hypem.com/search/fire%20eyes%20canyons/1/

‘Before Tigers’ van Health (CFCF remix)
Daar zijn ze weer, CFCF, met een heerlijke remix die weer prachtig en smoothly loopt. Alsof de heren niet in staat zijn een slechte remix af te leveren. Het klinkt als een geheel, alsof de track nooit in andere vorm heeft bestaan. Maar dat heeft het uiteraard wel. In een noisy barrage van sound zelfs. En daar is niets meer van terug te horen in deze remix. De remix is dromerig, zweverig, met een snufje tribal om het nog een beetje catchy te maken. Dit is geen remix gericht op de dansvloer though, daar is het te dromerig en fijntjes voor. Het is veel makkelijker te luisteren dan de originele, veel toegankelijker is misschien een beter woord. Sfeervol zonder de noise, maar nou juist rustgevend. Het hele nummer is omgebouwd, en als je het originele nooit zou hebben geluisterd zou je er weinig van merken. Very nice indeed.
http://hypem.com/track/899171/HEALTH+-+Before+Tigers+CFCF+Remx+

‘You’re A Target’ van No Age
Het heeft de trademark sound waarmee de band bekendheid kreeg een goed jaar terug met het debuutalbum Nouns. Het is noisy, grainy, en gruizig. Maar het nummer heeft een beetje een pop twist, een beetje een Crystal Stilts vibe, in ieder geval tot het midden waar de instrumentele begeleiding misschien net wat ruiger wordt en er net wat meer gitaar inkomt. En toch lijkt nou juist dat gruizige dit nummer tegen te houden. Het klinkt rommelig, maar niet charmant rommelig, maar gewoon rommelig. Misschien was de trend van deze sound ook nooit bedoeld om te lang mee te gaan.
http://hypem.com/track/895444/No+Age+-+You+re+a+Target

‘Shooting Stars’ van Bag Raiders (In Flagranti remix)
Er is iets heel mechanisch aan dat keyboard/drum duo nietwaar? En daardoor krijgt het iets zeer intrigerends. Iets heel sfeervols. Het is ook dan dat deze remix op zijn sterkst is, want dat is zeker niet als de vocalen zich ermee gaan bemoeien. Ik ben geen grote fan van die cut off vocalen, want het geeft het geheel een vrij fake sfeer mee. Het klinkt daardoor vrij onaf. Dus eigenlijk is het een best aardige remix, als je het middengedeelte eruit haalt en gewoon die theme van Knight Rider lekker laat door simmeren met een beetje die achtergrondvocalen eroverheen. Dat halve en onaffe gezang dat geloof ik wel.
http://hypem.com/search/shooting%20stars%20in%20flagranti/1/

‘Nadine’ van Fool’s Gold (Memory Tapes remix)
Wat is er met die tremble in zijn voice? Het klinkt zo raar, not at all het onzekere of misschien wel zielige wat iemand moet hebben die “don’t bare your soul to me” zingt. Memory Tapes (Memory Cassette, whatever) is natuurlijk een flinke hype naam en stilletjes verwachten we een beetje de Midas touch, maar hoewel er enkele zeer sterke elementen in deze remix zitten is het niet zo betoverend als we graag zouden willen. De sterkste stukjes zijn voornamelijk daar waar er iets extra’s aan wordt toegevoegd. Windpijpen herken ik volgens mij, altijd een nice touch. Het voegt ook iets eigens toe. Toch is de 6 ½ minuut niet zo captivating als je mag verwachten, en hoewel de repeat functie hier niet aan besteed is, is het wel een aardige listen. Ook al schiet het nummer bij de five minute mark zonder waarschuwing in een soort van ET vibe.
http://hypem.com/track/891423/

‘Spaghetti Circus’ van Still Going
8 ½ minuut lang disco uit de DFA stal, en dat weet je eigenlijk al dat het van kwaliteit is. En met zo’n diepe, mannelijke soul stem eroverheen zodat we echt richting de disco golden age gaan. Fun en catchy, en zeker dansbaar genoeg voor een rondje over de dansvloer. Omdat we hier echt naar de soul disco gaan heeft ook dit een redelijke retro vibe (it even has piano and a guitar in it for crying out loud!) over zich, maar de baslijn en de overall catchiness zorgen ervoor dat het allemaal niet zoveel uitmaakt. Als de crowd er zin in heeft dan zal dit voor een red hot dansvloer zorgen. Uiteindelijk is deze track waarschijnlijk ook precies daarvoor gemaakt, en met verve houdt de snelle pace die hiervoor zorgt het de hele duur vol.
http://hypem.com/search/still%20going%20spaghetti/1/

Geen opmerkingen: