maandag 1 maart 2010

Reguliere Lowlands kaarten uitverkocht, maar toch niet helemaal

In de grootste wtf van het weekend, Lowlands leek uitverkocht, en zal dat waarschijnlijk binnenkort ook zijn. Twee redenen lijken hiervoor in ieder geval de grote oorzaak, en er zijn nog twee mogelijke oorzaken die, ondanks dat het grotendeels speculatie is, wel logisch klinken. De echte oorzaken liggen waarschijnlijk in het a) sociologische en b) het foutieve. Het sociologische omdat steeds meer mensen in plaats van op vakantie naar Lowlands gaan, ook mensen die niet direct deze site zullen lezen en mensen die niet per se een groots muziekliefhebber zijn. Maar casual muziekfans gaan er heen voor de “sfeer” en voor de Alpha namen, met af en toe een uitstapje naar een grote naam in de Bravo of Grolsch.

Ten tweede, het foutieve. Nu lijkt het een beetje kort door de bocht om de organisatie de schuld te geven, maar het CJP pas plan lijkt te backfiren. Er zijn maar liefst 10.000 kaarten opzij gezet voor CJP eigenaren. Deze actie heeft de Vroege Vogel ticket actie vervangen. Voorgaande jaren konden vroege beslissers rekenen op een stukje korting, maar nu kunnen alleen CJP leden dat. Ten eerste is 10.000 kaarten opzij zetten voor een actie die voor het eerst wordt uitgevoerd misschien iets teveel van het goede, en het waren er zelfs 20.000. Volgens de organisatie was er een fout gemaakt en waren 20.000 kaarten i.p.v. de geplande 10.000 opzij gelegd voor CJP eigenaren, en deze 10.000 kaarten zijn weer vrij gemaakt voor reguliere bezitters. Whoops. Of het echt een foutje was of dat ze 20.000 kaarten achterhielden voor CJP eigenaren en nu inzien dat zoiets niet passend is zullen we nooit weten. Hoe dan ook, of het was een planningsfout, of het was een systeemfout.

Een vraag die dan nog rest is, hoeveel kaarten zijn er door ticket agencies ingekocht, door “hobby” touts, en hoeveel zijn er geclaimd door sponsors. Lowlands geeft nu al aan dat er nog kaarten vrij kunnen komen omdat sponsoren ze misschien niet voor acties zullen gebruiken. Meerdere grote en kleinere sites geven al aan met (meerdere) acties te komen, en dan hebben we het nog niet eens over officiële en geldschietende sponsoren die waarschijnlijk ook een rijtje kaartjes hebben. En dan zijn er nog de secondary ticket agencies, maar ook persoonlijke verkopers. Heel veel mensen hebben ondertussen wel door dat mensen veel meer dan de originele prijs willen betalen, zeker in de weken in aanloop naar het festival, en het zal me niet verbazen als er toch een pakketje aan tickets is verkocht aan mensen die het meer zien als een investering. Lowlands geeft wel aan dit soort praktijken te willen tegengaan en het zal kaarten blokkeren, maar de vraag is in welke mate dit effectief is, wat de sancties zijn voor mensen die dat hebben gedaan behalve dat hun kaartje wordt geblokkeerd, en hoeveel er door de mazen heen glippen. Uiteraard is dit buiten de schuld van de Lowlands organisatie om.

Hoe dan ook, vanwege deze “scare” zullen er nu nog meer mensen snel beslissen, en lijkt het erop dat het Lowlands festival in no time gaat uitverkopen. IKRS zal dit jaar dus naar alle waarschijnlijkheid geen verslag doen vanaf Lowlands, want ik ga er niet binnen nu en een maand uitkomen of ik weer 150 euro of whatever wil neertellen voor drie gave muziekdagen en die afgrijselijke campingervaring die er blijkbaar bij hoort (I’m a cityboy, you know).

4 opmerkingen:

Linda zei

Ik stem voor gratis perskaarten voor IKRS! Dan maak ik nog wel vriendjes bij een band hier in London waardoor we ook nog in een tourbus kunnen slapen ipv een tent :P (als We Have Band op Lowlands speelt hebben we denk ik al 1 nacht onderdak ^^).

Stef zei

He, nou Lowlands, je hoort het. XD Maar ik neem niet aan dat Lowlands per se wil dat de IKRS staff erbij zal zijn, en ik ben old-fashioned in dat ik vind dat alleen officiele papieren publicaties (in Nederland dus, ehrm, de Oor XD) om perskaarten mogen vragen, so yeah. Gelukkig zijn er voor iedereen zonder kaarten nog zat manieren om in Nederland van goede muziek te genieten. ^^

Unknown zei

Een lowlands zonder stef is natuurlijk geen lowlands he, ga jij eens als de wiedeweerga meedoen aan prijsvragen!

Stef zei

He, ik zal een paar pogingen wagen. XD Niet dat Oor doe-een-artiest-na ding hoor, I've got yet a little bit of pride left. :P Zonder mij wordt het vast ook wicked. :P