woensdag 12 augustus 2009

Nieuwe tracks uit de week van 06 t/m 12 aug

De nummers van de week column bestaat uit een willekeurige greep van nieuwe nummers die mijn oren hebben gevonden. Bijvoorbeeld nieuwe nummers live gespeeld, remixes, nieuwe singles, of willekeurige tracks van nieuwe of aankomende albums. Dit laatste wordt dan bepaald via de shuffle knop, dus compleet random. Is het representatief? Niet altijd, indicatief misschien al iets meer. Een snel, willekeurig kijkje in wat nieuw is of wat er aankomt.

Via de hypem links kan je de nummers meteen beluisteren. Soms werkt de grote play knop echter niet, maar probeer dan de play knop rechtsonder. Die werkt als het goed is sowieso! De techniek staat voor niets!

Track of the week:
‘Moonlight Dance’ van Sally Shapiro

Italo-disco en wat 80s synth actie totdat Shapiro begint met zingen en de beat binnenvalt. Tijdens het refrein komt de happy, cheesy jaren tachtig synth actie weer terug met een beetje koebel/drums erachter. Alles heeft een zeer retro sfeertje, met uiteraard dat verlangen wat disco zo kenmerkt, en ook Shapiro’s oeuvre. Rustig dansbaar als je wegdromerig daar staat met tijdens de refreinen een beetje een summer jam feel door de synth. Niet het meest briljante paardje in de stal, maar wel zeer aangenaam en nice.
http://hypem.com/search/sally%20shapiro/1/

‘Kiss Kiss Kill’ van The Cocknbullkid (Esser remix)
Er komt weer een generatie krachtige indie vrouwen aan met een donkere huidskleur, gelukkig maar, want die waren de laatste paar jaren om één of andere mystieke reden toch vrij schaars in indie land. Aan dit nummer zou je echter niet zeggen dat The Cocknbullkid (aka Anita Blay) er eentje van was (en daarmee bedoelen we krachtig…). De remix wordt voornamelijk gedreven door drums en tribal drums, maar ik zie het niet echt massaal de dansvloer veroveren. Het mist gewoon kracht, zowel vocaal gezien als het remix gedeelte zelf. Het is te vlak, en dat kabbelt dan ruim vijf minuten voort.
http://hypem.com/track/880911/Thecocknbullkid+-+Kiss+Kiss+Kill+Esser+Remix

‘The Constellations’ van Fan Death (CFCF remix)
Er gaat geen maand voorbij of wij prijzen wel één of andere CFCF remix, want de remixes die uit die stal komen vinden wij altijd zeer fijn. En ook deze remix klinkt alsof het nummer van nature ook zo had kunnen zijn, zo natuurlijk vloeit het voort. Dat is de grote kracht van CFCF, dat alles zo goed stroomt en dat de geluidjes nooit uit de pas vallen. Allemaal dingen die hier ook van toepassing zijn, maar helaas had het misschien nou juist bij dit nummer iets meer rigoureus gemoeten, want hoewel het vloeiend klinkt en die extra toegevoegde geluiden interessant zijn is het nummer weinig charismatisch, en niet zo zeer dromerig als wel enigszins kleurloos.
http://hypem.com/track/877524/Fan+Death+-+The+Constellations+cfcf+remix

‘Geto Boys’ van Glass Candy
Uit op 12” nu, ‘Geto Boys’ draait al een tijdje live mee. En ik heb niets tegen Glass Candy, au contraire, de band kickstarts de summer mixtape hier op de site. Maar dat nummer kwam van het B/E/A/T/B/O/X/ album, en zo ongeveer heel het album is beter dan dit nummer. Als de “whooo”’s aan het begin je nog niet irriteren dan misschien het herhaaldelijke verzoek to “come on”. Ik ben meestal wel fan van het doorbreken van de vierde muur, je kan daarin ook te ver gaan denk ik, en ik denk dat dit nummer toch een overdosis hieraan geeft. Daarbij ben ik nooit zo gecharmeerd van de tactiek dat bands hun eigen naam even laten vallen in het nummer, zeker als het niet het debuutalbum is. Nee, dan houd ik het wel bij het eerdergenoemde album.
http://pitchfork.com/forkcast/13223-geto-boys/

‘I Dream of Crystal’ van Maps (Solo remix)
Maps verraste mij aangenaam afgelopen London Calling met hun subtiele elektronische muziek. Dit, daarentegen, is de clubmix van Solo van één van hun nummers, en eigenlijk worden ze niet meer straight forward gemaakt. Een continue trommelbeat die voor mijn gevoel in ieder geval de gehele zes minuten (okay, iets minder, maar ook die zes minuten is gevoelsmatig) doorgaat, en als je zoiets weinig variabel maakt kan het maar beter one heck of a beat zijn. Maar dat valt eigenlijk wel tegen, en hoe leuk ik het ook vind om naar hetzelfde te luisteren continu met daaroverheen steeds een andere instrument, na een tijdje gaat de nieuwigheid er toch wel vanaf.
http://hypem.com/track/880943/

‘Island IS’ van Volcano Choir
Bliepjes heersen in dit nummer van Volcano Choir, een side project van Justin Vernon van Bon Iver. Of niet bepaald bliepjes, maar aan elkaar geregen korte geluidjes wel. De simpliciteit en rust van Bon Iver is weg, en daarvoor in de plaats komt een geluid dat mij mensen die knopjes indrukken doet visualiseren. Vernon houdt zijn stem aan de teugels, en alleen bij de “oe-hoe” achtergrond sounds is iets van Bon Iver terug te vinden. Het doet me eigenlijk enigszins denken aan hoe de eerste demo tapes van TV on the Radio zouden zijn geweest als ze nog hun sound niet hadden gevonden. Zelfs de stem klinkt als TV on the Radio bij tijd en wijle, en dat terwijl het zo’n mooie stem is in Bon Iver. Ik geef die band toch de voorkeur.
http://hypem.com/track/882469/

Geen opmerkingen: