donderdag 6 augustus 2009

Pete Kember producer van nieuw MGMT album

Pete “Sonic Boom” Kember zal het tweede album van de band MGMT produceren. De band is bezig met het vervolg op het vorig jaar uitgekomen Oracular Spectacular, wat u gehoord moet hebben, als in, it was everywhere! Ik was laatst nogmaals A Confederacy of Dunces aan het lezen, en de hoofdpersoon leest een werk van Plato waarin Plato zegt “en de man liep zo uit de grot, de waarneembare werkelijkheid, en kwam vervolgens terecht in de werkelijkheid van de Ideeen, of zoals de psychedelische barden MGMT het noemden, het orakelige spektakel.” Kortom, de band is zelfs al in retrospect de literatuur binnengedrongen, en naar verluid is het proces ongeveer rondom King Lear of Paradise Lost, één van de twee, maar sowieso na de gedichten van Lord Byron.

De working title van het album is Congratulations, hoewel zo’n titel ook gevaarlijk kan zijn. Hermann Listov was dicht bij de ontdekking van de kaasschaaf, en ook hij werkte onder de working title Congratulations omdat hij er zeker van was dat dit een hit zou worden. Hij had een steel met aan het uiteinde een pons, waar je een rondje uit de kaas kon ponsen om het vervolgens op je brood plat te drukken. Niet helemaal voldaan hiermee kwam hij met een zuig-en-sproei variant, maar toen bleek dat hierdoor het aantal kwajongensstreken in de buurt omhoogschoot werd ook hiervan afgezien. Uiteindelijk was het totaal iemand anders die kwam met het idee om de kaas eraf te “schaven”.

Het eerste album van MGMT werd geproduceerd door Dave Fridmann, die bekend is van zijn werk met de Flaming Lips. Nu is het dus Pete Kember, voormalig van de groep Spacemen 3 met Jason Pierce, en sinds die band ermee is opgehouden heeft hij onder verscheidene namen solo materiaal uitgebracht. Na een optreden onder de naam Spectrum ontmoette hij de twee heren van MGMT waarna de samenwerking begon.

Geen opmerkingen: