donderdag 6 augustus 2009

Nieuwe tracks uit de week van 30 juli t/m 05 aug

De nummers van de week column bestaat uit een willekeurige greep van nieuwe nummers die mijn oren hebben gevonden. Bijvoorbeeld nieuwe nummers live gespeeld, remixes, nieuwe singles, of willekeurige tracks van nieuwe of aankomende albums. Dit laatste wordt dan bepaald via de shuffle knop, dus compleet random. Is het representatief? Niet altijd, indicatief misschien al iets meer. Een snel, willekeurig kijkje in wat nieuw is of wat er aankomt.

Via de hypem links kan je de nummers meteen beluisteren. Soms werkt de grote play knop echter niet, maar probeer dan de play knop rechtsonder. Die werkt als het goed is sowieso! De techniek staat voor niets!

Track of the week:
‘Audacity of Huge’ van Simian Mobile Disco (A Chicken Lips Malfunction)

De nieuwe single van Simian Mobile Disco kwam op het internet met een vrij groot aantal remixes, en deze van Chicken Lips is er daar eentje van. En de beste, vind ik persoonlijk. Het maakt de track nog meer catchy en dansbaar, en dat is wat een clubmix moet doen, en wat Chicken Lips dus levert met deze “malfunction”. Niet alleen goed voor op de dansvloer, maar het klinkt zo naturel dat je hem gewoon over and over kan draaien zonder dat je denkt dat je in een club hoort te zijn vanwege een of andere groteske, generieke beat. Uitermate geslaagd, en eentje die vast in de nodige DJ sets terecht zal komen.
http://giganticclub.com/entry/the-audacity-of-gigantic/

‘Good Luck’ van Sondre Lerche
De Noorse troubadour Lerche komt weer met een nieuwe track, ‘Good Luck’. Het begint low key met rustige, vrij kale instrumentatie waarover Lerche zingt “I had a bad dream”. De volgende keer dat die woorden terugkomen komt er een extra drum bij, en zo bouwt het nummer langzaam uit van een kale singer/songwriter nummer tot iets meer georkestreerd en gecomponeerd waar Lerche met zijn rustige stem op een melancholieke toon verhaalt over hetgeen hem overkomen is in de nacht. Omdat er steeds wat bijkomt bij de instrumentatie blijft het nummer rustig voortbouwen waardoor je niet het gevoel hebt dat je vijf minuten lang naar hetzelfde zit te luisteren, en met een goed getimed instrumentaal intermezzo blijft je aandacht er helemaal bij. Fijn gestructureerd nummer dat goed in elkaar zit, met aan het eind zelfs een algeheel klassieke bombast met violen en the bunch.
http://hypem.com/#/track/877025/Sondre+Lerche+-+Good+Luck

‘Sleepyhead’ van Passion Pit (Starsmith remix feat. Ellie Goulding)
Mocht u ooit gedacht hebben, goh, die gast van Passion Pit heeft wel een aparte stem, ik ben benieuwd hoe het klinkt als totaal iemand anders het zingt, nou, dan wordt u op uw wenken bediend. Vaak is het zo dat als een stem te apart is dat het een te unieke sound heeft om na te maken, en dat wordt hier maar eens bewaarheid. Hoewel Starsmith het nummer vertraagd en Ellie Goulding vrij hoog komt met haar stem klinkt het gewoon een beetje off. En de andere stem is toch wel dé gimmick van deze remix, en de rest valt daarbij een beetje in de schaduw, want het is toch het eerste wat opvalt. En meer in de “hey, dit zijn ze helemaal niet!” zin als in “oh hoe leuk, een nieuwe twist!”.
http://hypem.com/#/track/875887/Passion+Pit+-+Sleepyhead+Starsmith+Remix+ft+Ellie+Goulding+

‘Cyclical Cyclical (Atlantis)’ van Pictureplane
Het voorprogramma van de doubleheader Fuck Buttons en Health in de Melkweg over een tijd. Dus is de vraag, is het de vroege tramreis waard om die avond drie acts te zien? Dit nummer is vrij kort, 2 ½ minuut, en is een vage, noisy bal die je mag verwachten van dit genre. Hoewel het frantic drummen het nog best mogelijk maakt om ritmisch mee te bewegen met je hoofd (of meer misschien, mocht je in een zeer beatific bui zijn). Toch mis ik het echt meeslepende of de echte kracht die wel nodig is om het nummer in je hoofd te laten zitten. Het einde is ook vrij, ehr, plots, meedingend naar de snelste en meest abrupte fade-out ooit.
http://hypem.com/#/track/876914/pictureplane+-+cyclical+cyclical+atlantis

‘Animal’ van Miike Snow (Peter, Bjorn, and John remix)
Nadat eerder Miike Snow een remix had gemaakt van ‘It Don’t Move Me’ van Peter, Bjorn, and John is het nu aan die band to return the favour. Of dat helemaal lukt weet ik eigenlijk niet. Het begint niet erg sterk omdat het begin naar het schijnt gewoon sneller wordt afgespeeld, en vervolgens haalt de Zweedse band het zomerse van de track weg en zet er extra drums op. En toch vraag ik me de toegevoegde waarde af. Het is geen slechte remix en niet irritant en het steekt wel aardig in elkaar, maar ik heb niet de neiging de track nogmaals op te zetten, of dat ik het echt leuk vind of dat ik het zeer dansbaar vind (dat laatste is het sowieso niet). Indifference, is de term waarschijnlijk, een algemene “meh”.
http://hypem.com/#/search/animal%20peter%20bjorn%20john/1/

‘Uprising’ van Muse
Truth be told, ik heb dat Eurasia nummer nog niet eens gehoord, dus mijn mind is niet tainted door dat nummer wat blijkbaar de nodige noten van Queen heeft gestolen. ‘Uprising’ is een soort van camp rock, zeker met dat gitaar riffje waar je heerlijk campy dingen op kunt doen. Soort van glam rock in een stadion jasje denk ik. Maar ik hou af en toe wel van een beetje glam rock, beetje over the top theaterspel, so that’s all right. Of je de band nog geheel serieus moet nemen als makers van goede, innovatieve muziek en of je er een kaartje ArenA (of waar ze er ook spelen tegenwoordig) voor over zou moeten hebben dat is weer een andere vraag, en eentje die ik met “nee” zou beantwoorden. I’m a sucker for a bit of glam though, so there’s that then.
http://hypem.com/#/search/muse%20uprising/1/

Geen opmerkingen: