woensdag 8 juli 2009

Nieuwe tracks uit de week van 2 t/m 8 juli

De nummers van de week column bestaat uit een willekeurige greep van nieuwe nummers die mijn oren hebben gevonden. Bijvoorbeeld nieuwe nummers live gespeeld, remixes, nieuwe singles, of willekeurige tracks van nieuwe of aankomende albums. Dit laatste wordt dan bepaald via de shuffle knop, dus compleet random. Is het representatief? Niet altijd, indicatief misschien al iets meer. Een snel, willekeurig kijkje in wat nieuw is of wat er aankomt.

Via de hypem links kan je de nummers meteen beluisteren. Soms werkt de grote play knop echter niet, maar probeer dan de play knop rechtsonder. Die werkt als het goed is sowieso! De techniek staat voor niets!

Track van de week!
‘Ad Me’ van Joakim
Het tweede nummer op het album Milky Ways, en het begint met een soort van drum intro (of een drum outro waarna het nummer echt begint, het is maar hoe je het bekijkt). Nadat op de bekken is geslagen komt een catchy beat met handgeklap en komen de distorted vocals waar je echt niets van verstaat. Wie heeft daar echter tijd voor als je met dit geweldige deuntje om de oren wordt geslagen, en de bewerkte vocalen passen wel bij het nummer op de een of andere manier. Geneurie komt er ook nog eens bekijken en wat meer oomph komt er in deze stukken bij, wat je misschien als een soort van refrein kan aanduiden. Hoewel het de volgende keer dat dit “refrein” komt het zonder het geneurie is, maar in ieder geval wel met wat nifty drums. Het nummer is absoluut heerlijk, loopt fantastisch, en heeft genoeg variatie zodat het blijft boeien, en alle verschillende stukken zijn in ieder geval dansbaar en heerlijk om naar te luisteren, en het kan met gemak ook nog werken op de dansvloer, als je die drums outro er aan het begin afhaalt, maar dat zou een eitje moeten zijn voor zelfs mijn persoontje.
http://hypem.com/track/856739/Joakim+-+Ad+Me

‘Terminally Chill’ van Neon Indian
Het andere project van VEGA’s Alan Palomo, Neon Indian, is een soort van lo-fi pop band, en in dit nummer is er misschien meer pop ingestopt dan in de voorafgaande nummers die al te horen waren. Een zomerse synth leidt het nummer in, en er is zelfs wat achtergrond zang en er zijn vogelgeluidjes! De lo-fi sound zorgt er echter voor dat het niet te zoet aandoet. In de instrumentale intermezzo’s worden er nog wat extra sound effecten toegevoegd met wat mij een enigszins distorted gitaar lijkt, en dit loopt allemaal soepel in elkaar over. Niet slecht voor zo’n track vlak voor de zomer, zeer aangenaam om naar te luisteren en bij weg te dromen in het gras.
http://hypem.com/track/857263/Neon+Indian+-+Terminally+Chill

‘Heads Will Roll’ van de Yeah Yeah Yeahs (Passion Pit remix)
Het start met wat tribal drumming en een flinke dosis bas. Het refrein van het nummer van de Yeah Yeah Yeahs is het beste gedeelte waar je lekker op uit je dak kan gaan, hier op de een of andere manier zorgt Passion Pit ervoor dat, wanneer ze bij dat refrein uitkomen, het eigenlijk helemaal niet de climax geeft waar je vanuit gaat. Ook dat getingel van die ene pianonoot of whatever it is begint op een gegeven moment te irriteren. De beat is simpel en clubachtig, maar het mist de climax. En tenzij de track op hypem niet de echte versie is, is dit echt het meest crappy einde ooit van een nummer. Dit is niet zozeer een einde maken aan een nummer, dan wel het nummer gewoon beëindigen.
http://hypem.com/track/857257/Yeah+Yeah+Yeahs+-+EP+Heads+Will+Roll+Passion+Pit+Remix

‘Dance With Somebody’ van Mando Diao (Drums of Death remix)
Om eerlijk te zijn heb ik het niet zo op Arabische sounds, en dat is natuurlijk het eerste wat je hoort op deze track. Ook het “gelach” is niet mijn favoriete extraatje, ik vind het altijd een beetje spookhuisachtig aandoen. Nu weet ik ook dat dit geen uberserieuze track behoort te zijn, niet de remix in ieder geval, maar tussen het gelach en de piano klinkt het af en toe nogal gimmicky. Daarbij is het sowieso niet een dansbare remix want daarvoor is het te teruggehouden, wat niet erg is, maar ik denk dat je of moet kiezen voor iets terughoudends of er iets gimmicky en fun van moet maken, en dit raakt in dit geval noch kant noch wal in mijn optiek, zeker omdat je met de zang toch vrij veel potentie direct krijgt toegereikt.
http://hypem.com/track/856233/Mando+Diao+-+Dance+With+Somebody+Drums+Of+Death+Remix

‘Domino’ van Spiral Beach
Is dat niet een aflevering van de Amerikaanse sit-com Mad About You, waar er één of ander feest wordt gehouden in iemands dromen of delirium of whatever waar iedereen frantically staat te dansen als de muziek aanstaat, stopt als iemand weer iets moet zeggen, en dan weer aangaat en iedereen weer gaat dansen? Het begin kent zo’n zelfde stop-motion idee waar je als een idioot kan staan trippen op het muzikale gedeelte, dan komt de zang, en dan begint het instrumentale weer. Zou best fun moeten zijn zo live. In de korte levensduur van drie minuten kent het nummer echter nog meer richtingen, van licht punky tot dansbaar, met op een gegeven moment zelfs een groovy bas. Energiek en fun, maar met de verschillende richtingen en overgangen ook muzikaal best aardig in elkaar stekend.
http://hypem.com/track/854318/Spiral+Beach+-+Domino

‘Can’t Stop Feeling’ van Franz Ferdinand (WhoMadeWho remix)
WhoMadeWho blijft de feeling van het nummer trouw, namelijk fun en dansbaar met een lichte disco tint. De vocalen die gebruikt worden zijn vooral de zinnen “You can’t feel it, you can’t feel it”, en tussen de zang door wordt er een disco induced beat met synth ingegoten zodat iedereen fijn aan het dansen kan blijven. Ongeveer halverwege komt er een stempartij bij die iets helderder klinkt en daarmee meteen op de voorgrond treedt. Onderwijl behoudt het nummer de catchyheid. Op een gegeven moment wordt het nummer teruggebracht waarna vervolgens een meer club beat door de speakers komt schallen. Op dat moment is het misschien ook wel tijd, want het bovenstaande kan je maar zolang volhouden, en dat was op dat punt ook wel bereikt. Misschien had het nog wel iets eerder gemogen. De club beat brengt het nummer naar het einde, en in dat gedeelte had misschien nog wel iets meer variatie gemogen. All in all de track is aardig genoeg en fun en je kan er je heupen op shaken, dus not too bad.
http://hypem.com/track/858918/Franz+Ferdinand+-+Cant+Stop+Feeling+WhoMadeWho+Remix

Geen opmerkingen: