woensdag 15 juli 2009

Nieuwe tracks uit de week van 9 t/m 15 juli

De nummers van de week column bestaat uit een willekeurige greep van nieuwe nummers die mijn oren hebben gevonden. Bijvoorbeeld nieuwe nummers live gespeeld, remixes, nieuwe singles, of willekeurige tracks van nieuwe of aankomende albums. Dit laatste wordt dan bepaald via de shuffle knop, dus compleet random. Is het representatief? Niet altijd, indicatief misschien al iets meer. Een snel, willekeurig kijkje in wat nieuw is of wat er aankomt.

Via de hypem links kan je de nummers meteen beluisteren. Soms werkt de grote play knop echter niet, maar probeer dan de play knop rechtsonder. Die werkt als het goed is sowieso! De techniek staat voor niets!

Track van de week!
‘Perpetual Motion Machine’ van Modest Mouse
Wederom een wat rustigere, akoestische affaire, maar het past wel exact bij het nummer. Dus de tekst wordt hier gesteund door de muziek, waardoor de “feel” juist is. “Perpetual motion machine” betekent zoiets als een altijd bewegende machine. In de eerste alinea leest Daniel een paragraaf totdat er geen woorden meer zijn om te lezen, “it said we’re all in trouble now”. En het nummer gaat door met dat soort leuk verwoorde anekdotes die allen aangeven dat alles een einde heeft. Dat willen we niet want we willen dat het altijd doorgaat. Als iets stopt als we jong zijn dan is het makkelijker weer gewoon met iets anders te beginnen, maar hoe ouder we worden hoe dramatischer het is als iets stopt, dus “we all try harder as the days run out”. Maar dan komen de vissen die zeggen dat ze eigenlijk zouden willen dat ze gewoon konden lopen en konden voelen hoe het was om te vallen. Kortom, ook al eindigt iets, het traject alleen is het al waard. Ook al gaan we steeds meer proberen om het eindige niet te laten voorkomen. Diepgaand en interpreteerbare tekst zeer luchtig verwoord met een begeleiding die past bij de bewoording en af een toe een beetje desperaatheid in de stem van Isaac Brock. Altijd fijn als er weer eens wordt bewezen dat tekst schrijven iets anders is dan goed tekst schrijven.
http://hypem.com/#/search/perpetual%20motion%20machine/1/

‘Another Likely Story’ van Au Revoir Simone (LehtMoJoe remix)
LehtMoJoe remixed het nummer ‘Another Likely Story’ en doet dat zeer teruggehouden, met zeer veel rust en met de teugels goed aangetrokken. Het nummer vloeit goed door en kent de nodige subtiliteiten. Het is niet een remix van de grootse gebaren, maar nou juist dat maakt het dat het fijn luisterbaar is. Het is alleen jammer dat het gedeelte wat daadwerkelijk van de band komt vaak toch enigszins tekort schiet. Zo is de stem weinig krachtig en dat belemmerd het potentieel van de remix wel enigszins. Wat simpel opgelost kan worden natuurlijk door als LehtMoJoe zijnde gewoon betere nummers te kiezen.
http://hypem.com/#/search/au%20revoir%20simone%20another%20lehtmojoe/1/

‘Love in July’ van Shally Shapiro
De Zweedse italo-disco zangeres kwam eerder dit jaar met ‘Miracle’ en nu met ‘Love in July’. Disco om bij weg te dromen op de dansvloer terwijl je met je ogen dicht danst op dat wat het nummer biedt, wat zeer drumgedreven lijkt als Shapiro zingt, met wat meer synth als ze stopt om de stem te vervangen. Ze heeft er ook exact de stem voor, vol “yearning”, vol verlangen en dromerigheid. De muziek past er goed bij en is dansbaar op de manier waarop dit soort “disco” hoort te zijn. Er wordt zelfs een achtergrondstem even bijgehaald om het geheel nog beter af te werken. Een zeer sterke track die je met een glimlach achterlaat alsof het een goede herinnering was aan een leuke tijd.
http://hypem.com/#/track/864168/Sally+Shapiro+-+Love+In+July

‘Convinced of the Hex’ van The Flaming Lips
Zoveel geluiden al vanaf de start. Alsof er iets machinerie aan het uitvallen is. En gedurende het nummer lijkt het voornamelijk alsof er meer dingen aan het uitvallen zijn dan dat het daadwerkelijk kanaliseert tot een nummer. De bas is het enige wat voor enige lijn zorgt, verder is het ramshackle galore. En nu is soms een rommeltje wel charmant of leuk, maar hier is het wel zeer afleidend. Er komen zoveel niet kloppende geluiden tot de oren dat het moeilijk is te concentreren op het gehele plaatje. Misschien moet Coyne vooral blijven samenwerken met mensen als Danger Mouse, die van strakke producties overduidelijk meer kaas heeft gegeten.
http://hypem.com/#/search/the%20flaming%20lips%20hex/1/

‘Salt Air’ van Chew Lips (Suds ‘n Soda clash up)
In het begin dacht ik dat de stem niet goed trouwde met wat Suds ‘n Soda ervan hadden gemaakt. Maar hoe langer het nummer duurde hoe beter het klonk, en op een gegeven moment past het wonderwel. True to the original blijft het dansbaar, alleen uiteraard met veel meer beat om het te draaien in de club. Er wordt af en toe net een stukje harder op het gaspedaal getrapt, en af en toe wordt er nou juist flink teruggeschakeld, op een verscheidenheid aan manieren. En dan gaan we weer verder met al dan niet dezelfde beat. Dansbaar, doorstromend, en door de verschillen blijft het fris klinken. Een zeer welkome remix.
http://hypem.com/#/search/chew%20lips%20soda/1/

‘Can’t Get Enough’ van Autokratz (Schizofonics remix)
Club mix van Schizofonics van Autokratz. Down and dirty, met die fluisterende stem die zo ophitsend mogelijk probeert te zijn. Ik zeg niet dat ik niet zal dansen mocht dit toevallig opkomen (en je kan wel down and dirty gaan mocht je echt willen, het opent mogelijkheden voor extravagantie en to sex it up, zeker als je als een paaldanser gaat playbacken “I can’t get enough” en vervolgens met de muziek mee een dubieuze move maakt), maar ik zou het waarschijnlijk niet herkennen. Het is weinig creatief, het biedt te weinig wat er nog niet is, en het is vrij generiek. Een dertien in een dozijn club tune, en dat is eigenlijk niet goed genoeg meer, als dat het ooit al was uiteraard.

http://hypem.com/#/track/863167/Schizofonics+-+Cant+get+enough+Autokratz+Schizofonics+remix

Geen opmerkingen: