zondag 19 juli 2009

Top 10 album tips eerste helft 2009 - Nr. 5

Our countdown continues. Onze favoriete albums uit het eerste half jaar, in de hoop dat u misschien iets ziet wat u nog niet gehoord hebt of zich herinnert iets uit te checken of een nieuwe kans te geven, om het vervolgens natuurlijk geweldig te vinden. Hopelijk. Dit zijn in ieder geval albums die ons het eerste half jaar enthousiast kregen. Elke dag een nummertje lager, en na tien nu dus nummer vijf!

Linda:
5. Various Artists - Dark Was the Night (This Disc, not That Disc)

Yup, een compilatiealbum. Eigenlijk kan dat niet: geen best of-, compilatiealbums, of reissues in lijstjes, maar voor Dark Was The Night, gecureerd door de Dessner broertjes van The National, moest ik toch echt wel een uitzondering maken. Als je alleen maar naar de meewerkende artiesten kijkt, nog zonder daadwerkelijk naar het album te luisteren weet je al dat het echt iets speciaals is. En vooral This Disc, de eerste cd, is helemaal geweldig, That Disc is jammer genoeg toch iets minder. Wat een samenwerkingen komen tot stand op dit album! Ben Gibbard (Death Cab For Cuty) & Feist! Antony (die behalve BeyoncĂ© ook Bob Dylan covers kan laten werken) & Bryce Dessner! Aaron Dessner & Justin Vernon (Bon Iver)! Dirty Projectors & David Byrne! En dat naast nog een heleboel nieuwe tracks van bands die echt wel iets beters met hun tijd hadden kunnen doen dan hiervoor iets opnemen (bijvoorbeeld zelf een nieuw album opnemen in het geval van The National en Sufjan Stevens). Enige minpuntje is misschien de cover van My Brightest Diamond, ik bedoel, je kan toch wel iets originelers bedenken dan alweer een cover van ‘Feeling Good’? Gelukkig is er nog dat geweldige sluitstuk ‘You Are the Blood’! Sufjan die weer teruggaat naar de electronica van Enjoy Your Rabbit! En die piano! En die blazers! Als dit is hoe zijn volgende album/staat gaat klinken, ben ik nu al verkocht (en dan bedoel ik wel een echt album en niet een rework van datzelfde album).

Stef:
5. The Juan MacLean – The Future Will Come

Hersens, een idee en een soort van manifesto, en manisch dansbaar: The Juan MacLean laat zien dat beats niet hersendodend hoeven te zijn, en dat er veel verschillende manieren zijn om mensen uit hun dak te laten gaan. “Your suicide note was part of your thesis,” zingt John MacLean, dit album bijgestaan door een DFA sterrenensemble bestaande uit leden van Holy Ghost! en LCD Soundsystem. Hoewel de ballad ‘Human Disaster’ niet super is eindigt het album met ‘Happy House’, wat gewoon een absolute killer is. Ruim dertien minuten lang de beste house/disco die je je maar kan wensen, en daar is dus al een vrijwel heel album van heerlijke synthy nummers aan vooraf gegaan. Sommige nummers zijn iets meer drum based, sommige synth, en verder hebben ze nog een heel scala aan andere instrumenten en knopjes waarmee ze uitstekende muziek maken. Lowlands en de X-Ray mogen best gaan dansen als deze band speelt denk ik zo.

2 opmerkingen:

Unknown zei

the juan mclean ROCKSS,uh, dancstssttttt!

Stef zei

Zekers. X-Ray here I come. ^^ En dat had gewoon vorig jaar op de Affaire gestaan als ze niet hadden afgezegd...