maandag 18 mei 2009

Nieuwe tracks uit de week van 11 t/m 17 mei

De nummers van de week bestaan uit een willekeurige greep van nieuwe nummers die mijn oren hebben gevonden. Bijvoorbeeld nieuwe nummers live gespeeld, remixes, nieuwe singles, of willekeurige tracks van nieuwe of aankomende albums. Dit laatste wordt dan bepaald via de shuffle knop, dus compleet random. Is het representatief? Niet altijd, indicatief misschien al iets meer. Een snel, willekeurig kijkje in wat nieuw is of wat er aankomt.

Track van de week!
‘World Eater’ van Black Meteoric Star
Minimalistische house approved door het DFA label van James Murphy. Dit is één van de tracks die op de aankomende EP zal staan die in juni uit zal komen. Een simpele housebeat houdt de track bij elkaar waar overheen gespeeld wordt met allerlei instrumenten, beetje noisy. Dus terwijl je jouw hoofd aan het bewegen bent op de minimalistische beat is er altijd wel iets gaande om je verdere attentie erbij te houden en waardoor het niet gaat vervelen. Wat ons betreft wederom een interessante band op het DFA label. Overigens, de track duurt veertien minuten.
http://hypem.com/#/search/black%20meteoric%20star/1/

Grizzly Bear (Fred Falke remix)
Eén van de meest in demand indie bands wordt onder handen genomen door de remixer du jour, Fred Falke. Laat het maar aan Falke over om een remix te maken die niet klinkt als één of ander nummer waar gewoon één of andere electro/house/whatever beat is ondergezet om ordinair op te dansen. Het klinkt als één geheel, alsof het nummer ook origineel daadwerkelijk zo had kunnen klinken als een synth-pop band het gemaakt had. De vocalen van Droste klinken nog zoeter dan dat ze al waren, en daaronder wordt een simpele baslijn geplakt met wat synthesizer daarbij. Een zomerse jam is het gevolg.
http://hypem.com/#/search/grizzly%20bear%20fred%20falke/1/

'Fun That We Have' van Julian Plenti
Het nadeel wat Paul Banks (oftewel Julian Plenti) heeft is dat hij zo’n herkenbare stem heeft. Dus dan kan je een gitaar riffje er neer zetten dat inderdaad niet lijkt op wat normaal Kessler doet in Interpol, en dan kan je er wat bliepjes overheen gooien: je hoort nog steeds de stem van Interpol. Het riffje is beetje rockachtig, en in de refreinen neemt Banks gas terug en worden er wat elektronische gadgets uit de kast gehaald. Het gas terugnemen in het refrein in plaats van er daar nou juist gas bij doen is aardig, en dat is de track ook, maar het is er niet eentje die in het canon van Paul Banks uiteindelijk opgenomen zal worden.
http://hypem.com/#/track/822216/Julian+Plenti+-+Fun+That+We+Have

‘The Girl and the Robot’ van Royksopp (Kris Menace reinterpretation)
Ja, er is ook een remix van Kris Menace, en nee dat is niet dezelfde track als deze. Dit is een herinterpretatie van de eerste remix van de producer/muzikant/labeleigenaar/DJ, die via zijn label onder andere tracks heeft uitgebracht van Fred Falke. Dit is meer club georiënteerd, en kan derhalve zo in een club set worden opgenomen. Beats om gemakkelijk op te dansen en de synth wordt gebruikt om momenten op te bouwen. Misschien minder om thuis op te zetten, maar in een club setting zou dit prima werken.
http://hypem.com/#/track/820178/stream+phpfileroyksopp+-+the+girl+and+the+robot+kris+menace+reinterpretation

‘The More That I Do’ van The Field (Foals remix)
Voor zover het idee dat remixes nummers dansbaarder maken, want de make-over door Foals van het nummer van The Field zorgt dat de track wat meer noise krijgt, wat minder mooi glijdt als het ware. Wel met beat overigens, dus je kan er ook wel op dansen, maar het is toch voornamelijk het ruwer maken van de track, op sommige momenten zelfs op het ongeraffineerde af, dat opvalt. Op een gegeven moment komt er wel een soort van synth opbouw die niet opbouwt (heh...), en daarna gaat de track weer meer richting de noise. Het is niet de wat meer noisy aanpak, het is vooral dat soms de afwerking niet geheel gepolijst klinkt dat deze remix niet ten goede komt.
http://hypem.com/#/search/the%20field%20foals/1/

‘No You Girls’ van Franz Ferdinand (Trentemoller remix)
De nieuwe single van Franz Ferdinand komt met remixes van The Juan MacLean en Trentemoller, en aangezien die eerste hier al veel vaker is langsgekomen is het nu de buurt aan die laatste om een keer te passeren. Het is meer club georiënteerd deze mix, met de stem van Kapranos die onder wordt gedompeld in allerlei bliepjes en ruwe, mini gitaarstukjes. De onderliggende baslijn is nog wel disco en blijft dus het nummer trouw, maar elektroninvloeden zijn ook zeker te vinden, then again, wat verwacht je van de Deen. Maar alles wat door Trentemoller erin wordt gezet voor compleet nieuwe dingen, het blijft wel passend bij het nummer. Tja, als je Franz Ferdinand bent kan je ook wat goede namen voor je remixes vragen natuurlijk, dan weet je dat er iets positiefs gaat gebeuren.
http://hypem.com/track/822006/Franz+Ferdinand+-+No+You+Girls+Trentemolller+Remix

Geen opmerkingen: